Antalya-Nevşehir arasının 3,5 saat, Antalya-Ankara arasının 3 saat olacağı Antalya Hızlı Tren Hattı ile, Antalya-İzmir ve Antalya-Kayseri arasındaki seyahat süresi de 3,5 saat oluyor. Antalya Hızlı Tren Hattı'nın Gar ve İstasyon yerlerinin belirlenmesi çalışmaları başladı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri ,Nevşehir ( Kapadokya) ve birçok il hızlı demiryolu ile Antalya'ya bağlanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve Ak Parti Antalya Milletvekili adayı Lütfi Elvan'ın açıkladığı dev proje adım adım hayata geçiyor. Ekipler sahada, istasyonlar belirleniyor.

DEV YATIRIM
Her yıl ortalama 4,5 milyon yolcu ve 10 milyon ton yük taşınabilecek olan projenin Antalya- Eskişehir demiryolu hattının yapım bedeli 8,4 milyar TL olarak öngörülüyor. Antalya'yı Konya,Nevşehir ve Kayseri'ye bağlayacak olan toplamda 642 km uzunluğa sahip Antalya-Kayseri- Nevşehir(Kapadokya) hızlı tren projesinin de 2020 yılında tamamlanması hedefleniyor. 11,5 milyar liraya mal olması öngörülen proje tamamlandığında her yıl ortalama 4,3 milyon yolcu ve 4,6 milyon ton yük taşınabilecek. 

11 ŞEHRİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAK

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı’nın 5 milyar 126 milyon TL yatırım bütçesine sahip Alanya – Antalya – Kayseri hızlı treni tamamlandığında Alanya, aralarında İstanbul ve Ankara’nın yer aldığı 11 kente demiryoluyla hem de hızlı bağlanacak. Antalya’yı İç Anadolu’ya bağlayacak hızlı tren projesi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini tamamlıyor. Demiryolu, Antalya’dan başlayan ve Konya, Aksaray, Nevşehir’den Kayseri’ye uzanan ana hat ve Alanya- Antalya bağlantı hattından meydana geliyor. Proje diğer projelerle uygunlu hale getirilerek 11 şehre ulaşımı sağlayacak. “Karayolu kullanımı düşecek” Demiryolu bağlantısı ile karayolu kullanım oranının düşeceği, ulaşım standartlarının artacağı öngörülen Bakanlık raporunda şu değerlendirme yer alıyor:

"Sosyo-ekonomik açıdan gelişmiş illeri birbirine bağlayan demiryolu projesi, bölgesel ve ulusal kalkınma açısından önem taşımaktadır. Turizm açısından da stratejik öneme sahip olan Antalya, Konya, Nevşehir illerinin birbirine söz konusu demiryolu hattı ile bağlanacak olması, bölgesel turizm potansiyelini arttırma açısından önem arz etmektedir. Daha geniş bir pencereden bakıldığında ise kuzey-güney aksında Türkiye için önemli bir hat olduğu görülebilir. Güzergâhın planlanan diğer hatlarla entegrasyonu sağlandığında ülke ölçeğinde çok büyük bir proje olacağı görülebilmektedir."

Bölgeye gelen turist sayısını ve turistlerin konaklama sürelerini arttırabilmek için çeşitli projeler geliştirdiklerini kaydeden AK Parti Milletvekili Adayı Ebubekir Gizligider, bunların içerisinde en önemlisinin Nevşehir-Antalya arasındaki hızlı tren projesi olduğunu ifade etti.  

     Hızlı tren projesi ile birlikte Nevşehir-Antalya arasındaki ulaşım mesafesinin 2 saat 30 dakikaya kadar düşeceğini ve Nevşehir'in demiryolu ile Kayseri, Antalya, Konya ve Paris'e bağlanacağını ifade eden Gizligider, bunun bölgeye gelen yabancı turist sayısını ikiye katlayacağına inandığını söyledi.


    Gizligider, "Sadece turist sayısının artmasına bakmıyoruz biz. Türkiye ve Dünya'da yerimizin neresi olması gerektiğine bakıyoruz. Kapadokya Türkiye'de Antalya ve İstanbul'dan sonra en fazla turistik geldiği 3. destinasyon. Bize göre hak ettiği yer çok daha ilerisi.Çünkü bizim turizm konusunda çok ciddi bir alt yapı ve tarihsel bir geçmişimiz var. Şu anda bölgeye gelen turist sayısını arttırmak için çeşitli projelerimiz var. Bunlardan biri de Nevşehir-Antalya arasındaki hızlı tren projesi. İnşallah bu proje gerçekleştiğinde bölgeye gelen turist sayısında ciddi artışlar olacak. Çünkü bu proje ile birlikte Nevşehir-Antalya arasındaki ulaşım 2 saat 30 dakikaya düşecek. Bu proje bizim için çok önemli.

SAHA ÇALIŞMASI BAŞLADI

200 km/saat hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak inşa edilecek Antalya-Eskişehir ve Antalya-Konya-Nevşehir-Kayseri hızlı tren hatlarının 2016 yılında yapımına başlanması ve 2020 yılında hizmete açılması için yoğun bir çalışma temposu yürütülüyor. TCDD Genel Müdürlüğü ekipleri sahada yoğun bir çalışma içerisinde. Ekipler, saha etüt çalışmalarıyla, hat güzergahında inşa edilecek gar ve istasyonların yerlerini tek tek belirliyor.Projeler hayata geçtiğinde, Antalya-İstanbul 4,5 saat, Antalya-Ankara arası 3 saat, Antalya-Kayseri arası 3,5 saat olacak.

ANTALYA-İZMİR 3,5 SAAT OLACAK

Antalya'ya yönelik hızlı tren hatlarına bir yenisi daha eklendi. İzmir de hızlı tren ile Antalya'ya bağlanıyor. İzmir ve Denizli üzerinden Antalya'ya ulaşacak hattın projesi üzerinde çalışılıyor. Proje ile dört mevsim hasadın yapılabildiği Antalya Bölgesi'nin verimli topraklarında yetişen narenciye ve diğer tarım ürünleri, Edirne'den Kars'a, Ankara'dan Samsun'a, yurdun her köşesine en kısa sürede ve aynı tazelikte ulaşmış olacak.

TOROSLAR DEMİR AĞLARLA AŞILACAK

Antalya karayolunda yük taşımacılığı yerini hızlı ve güvenli demiryoluna bırakacak. Anadolu sanayicisinin yükleri, en az maliyetle ve en kısa sürede Antalya Limanı'yla buluşacak.Türkiye ve dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden Antalya ile Anadolu coğrafyasının peri bacalarıyla ünlü turizm merkezi Kapadokya bütünleşerek, Türkiye'nin turizm potansiyeli artacak.
Sabah