NEVŞEHİR(MHA) Halkımızın, verem hastalığı (tüberküloz) ve bu hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla, 04 - 10 Ocak 2015 tarihleri arasında "68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" düzenlenecek.

Bu hafta boyunca, ilimiz genelindeki sağlık kuruluşlarımız tarafından halkımızın sağlık eğitimine yönelik olarak çeşitli eğitim toplantıları düzenlenecek ve tüberküloz (verem) hastalığı ile ilgili afiş ve broşürler il genelinde topluma dağıtılacaktır. Ayrıca bu hafta boyunca il genelindeki sağlık kuruluşlarımızda görevli sağlık personelinin hizmet içi eğitimine ağırlık verilerek bu hastalıkla yapılmakta olan mücadelenin daha etkin olmasına çalışılacak.
İlçe Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından, il genelindeki ilköğretim okullarında tüberküloz (verem) hastalığı ve korunma yollarına ilişkin olarak eğitim programları uygulanacak, bu sayede toplum duyarlılığı artırılmaya çalışılacaktır. Öğrenci yurtları ve cezaevi gibi toplu yaşam alanlarında gerçekleştirilecek konferanslar ile tüberküloz (verem) hastalığının görülme sıklığının azaltılmasına çalışılacak. Yapılacak olan radyo/televizyon programları ve basın haberleri yoluyla da bu hastalıkla olan mücadelede toplum katılımı sağlanmaya çalışılacak.
Bilindiği gibi; verem hastalığına neden olan mikrop, hava yolu ile insana bulaşmakta, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılmakta ve ortama yayılan bu mikrobun solunum yolu ile alınması ile diğer insanlara da bulaşmakta.

Bu kapsamda ilimizde faaliyette bulunan Verem Savaş Biriminde (Merkez Toplum Sağlığı Merkezi'nde) veremin teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğu bilinmeli. Ayrıca tüberküloz (verem) hastalıklar yönelik olarak ilimiz genelinde Doğrudan Gözetimli Tedavi programları da uygulanmakta.