Yamula Barajı su tutmadan önce Kuşçu beldesinde iki dönem belediye başkanlığı yapan Ahmet Yeşilırmak, “Barajın yapılmasından sonra Kuşçu beldesini su bastı. Biz de beldeyi yukarı taşıdık” dedi.
Yağışın olmaması nedeniyle barajdaki su seviyesinin 20 metre kadar düştüğünü söyleyen Yeşilırmak, “Şu anda görünen yer, bizim beldenin en yüksek yeriydi. İsmi Tepe Harman'dı. Büyük görünen bina Kur’an kursu binası, onun önündeki sağlık ocağı binası, lojmanlar ve belediye binası şu anda görünüyor. Yanında çeşme ve yatır da sular çekildikten sonra gün yüzüne çıktı” diye konuştu.
Yatırın olduğu yerin eski bir şehitlik olduğunu anlatan Yeşilırmak, “Sultan Alparslan’ın askerleri Kayseri’yi fethetmeden önce burada konuşlanmış. Buradan akınlar düzenlenerek Kayzer’i yenmişler. Burada 3 tane manevi liderlerinin yatırı varmış. Bunlar Hacı Mustafa Efendi, Hacı Şıh Şerafettin Hazretleri ve Pösürzade'nin yatırları. Bu yatırları bulabilmek için bir koyun sürüsünü sürmüşler. Koyunlar bu zatların mezarlarını çiğnemeden geçince burası kazılmış ve zat-ı muhteremlerin mezarları bulunmuş. Daha sonra bir hayırseverimiz de yatırı yaptırmıştı. Kuşçu beldemiz sular altında kalınca yine hayırseverimiz tarafından yatır ve beldenin ileri gelenlerinin mezarları yukarı taşındı” şeklinde konuştu.
Yeşilırmak, kendisinin mezun olduğu ilkokul binasının çatısının da suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktığını söyledi.