Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, mart ayında yürürlüğe giren "Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik"in uygulanmasına yönelik bir genelge yayımladı.

Bakan Ayşe Gürcan'ın imzasıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine gönderilen genelgede, sosyal ve ekonomik destek hizmetinin, çocukların korunması ve aileleri yanında desteklenmesi amacıyla etkin şekilde uygulanması gerektiği vurgulanıyor.

Genelgeye göre, il müdürlükleri ile sosyal hizmet merkezi müdürlüklerine başvuruda bulunan ailelerin çocuklarının korunma altına alınma isteminin sadece ekonomik yoksunluktan kaynaklandığının belirlenmesi durumunda, çocuklar ailelerinden koparılmayacak ve bu çocuklar için bakım tedbiri kararı alınmayacak. Çocuklar, sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılacak, ihtiyaç duyulması halinde diğer koruyucu ve destekleyici tedbir kararları alınacak.

- Haberler ihbar kabul edilecek

Basın ve yayın kuruluşlarında yer alan sosyal ve ekonomik desteğe ihtiyacı olan kişilere ilişkin haberler, ihbar kabul edilecek. Ayrıca sosyal ve ekonomik desteğe ihtiyacı olduğu öğrenilen kişiler de tespit edilecek. Desteğe ihtiyacı olduğu belirlenen bu kişilerin doğrudan il müdürlüklerine ya da sosyal hizmet merkezlerine başvurmaları beklenmeyecek ve ilgililer hakkında gerekli işlemlerin derhal başlatılacak.

Ayrıca, destek isteyenlerin talepleri ilgili birimin kayıtlarına girdiği tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde müracaatçının ikametinde, gerek görülmesi halinde okul, iş yeri ve toplumsal çevresi hakkında sosyal ve ekonomik durumlarını kapsayan ayrıntılı sosyal inceleme yapılacak.

- Ailesi yanında desteklenen çocuklar titizlikle izlenecek

Aile hakkında yapılan inceleme ve değerlendirme sonucu sadece aciliyet görülen vakalarda, çocuğun bakım, barınma, beslenme, giyim gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yardım onayı, ivedilikle alınacak. Süreli veya geçici ekonomik desteğe ilişkin işlemler, ödeme dönemi beklenilmeksizin 7 iş günü içinde yapılacak.

Ailesi yanında desteklenmeye devam edilen çocuklar, herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için süresi içinde titizlikle izlenecek. Ekonomik destek onayı alınırken çocuğun reşit olacağı ay dahil işlem yapılacak ve geriye dönük ödemelerden kaçınılacak.

- Yatılı öğrenim görene yaz aylarında da ekonomik destek

Çocuk, bakım tedbiri kararı kaldırılmadan sosyal ve ekonomik destek hizmeti kapsamında ailesi yanına döndürülmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yurtlarda yatılı öğrenim gören ve yaz tatili süresince aileleri yanında kalan çocuklara ihtiyaç duyulması halinde 3 ay süreyle sosyal ve ekonomik destek yardımında bulunulacak.