Kurum Yetkilisi Murat Beyin verdiği bilgilere göre; Kapadokya İl Özel İdareleri ile Belediyeler Birliği tarafından kurulan MC Katı Atık Depolama ve Yenilenebilir Enerji Üretim tesisinde elde edilen elektrik enerjisi, günde yaklaşık 6 000 konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Nevşehir İlindeki 21 belediye ve köylerinden günlük olarak yaklaşık 200 ton evsel atık toplanarak tesisimizde depolanıyor. 1,6 MW kurulu güce sahip olan tesiste, saatte 1,5 MW elektrik enerjisi üretiliyor.

Çöp depolama alanında biriken çöplerin bozuşması ile oluşan metan gazının, çöp içindeki borulama sistemiyle çekilerek yakılması sonrasında elde edilen mekanik enerjinin alternatörlere uygulanması ile elektrik enerjisi üretiliyor ve OG hattı ile İl elektrik dağıtım şebekesine bağlanıyor.

Bir ayda yaklaşık 1035 MW elektrik üretiminin gerçekleştirildiği MC Katı Atık Depolama ve Yenilenebilir Enerji tesisi ile çevre kirliliğinin önlenmesi yönünde de önemli bir katkı sağlanıyor.

Tesiste elde edilen elektrik enerjisi ile metan gazının atmosfere salınımı önlendiği gibi, çöp alanlarında oluşabilecek rahatsız edici koku, patlama veya yangınların da önüne geçilmiş oluyor. Avrupa standartlarındaki tesis SCADA sistemi ile kontrol ediliyor.

Tesisin daha verimli çalışabilmesi için yöre halkına düşen görev ise evlerde ve iş yerlerinde çöplerin ayrıştırarak biriktirmesi gerekiyor.