YÖK Başkanı Saraç, üniversite öğrencilerinin bilinçsiz tercih yaptığı için yeniden sınava girdiğini belirterek, “Bundan dolayı biz daha sıhhatli bir tercih yapabilsinler diye Yüksek Öğretim Kurumu olarak bazı düzenlemeler yaptık. Bunlardan birisi tercihteki sayıyı, üniversite tercihindeki sayıyı bir düşürme oldu. Bununla ilgili çok ciddi veri üzerinde analizler yaparak bu tercih sayıları düşürüldü” dedi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde düzenlenen bir dizi etkinliğe katılmak üzere Nevşehir’e gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Saraç, hafta sonunda sınava girecek öğrencilere başarılar dilerken, üniversitede öğrenimine devam ederken yeniden sınava giren öğrencilerin ise hatalı tercih yapmalarından dolayı yeniden sınava girdiklerini kaydetti.

Saraç, “Hafta sonunda sınava girecek olan öğrencilere hayırlı olur diyerek iyi dileklerde bulunmak isterim. İki aşamalı bir sınav. Bu sınavın iki aşamalı şekilde uygulanmasının sebeplerden birisinin öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda tek bir sınavı bütün yüksek öğretim planlamalarına endekslenmemeleri hususunda bir talepleri olmuş idi. Dolayısıyla bu sınavda ellerinden geleni ortaya koyacaklar. Bütün birikimleri istikametinde tabi ki bu sınavda başarılı olmaya gayret edecekler. Fakat tabi ki unutulmaması gerek diğer bir hususta bu sınavın ikinci aşaması da olduğu. Dolayısıyla bu sınavın neticesi ne olursa olsun, ondan sonraki sınav sonrası intibaları ne olursa olsun ikinci aşamaya da yine aynı çaba ve gayret ile heves ile çalışmaları icap ediyor. Biz Yüksek Öğretim Kurumu olarak tabi ki sınavların ölçme ve değerlendirme usulünü sıhhatli bir şekilde kurgulandığına inanıyoruz. Bu sınavların adalet temelinde insanların yüksek öğretime erişimini sağladığına inanıyoruz. Bu istikamette de bu sınavlar gerçekten başarılı. ÖSYM de son yıllarda artan yetkinliği ile de bu sınavları başarılı bir şekilde yerine getiriyor, gerçekleştiriyor” dedi.

YÖK Başkanı Saraç, bir gazetecinin “Hafta sonunda sınava girecek olan öğrencilerin yüzde 30’luk kısmının üniversitede okuduğu halde yeniden sınava girmelerini siz neye bağlıyorsunuz?” sorusu üzerine öğrencilerin bilinçli bir şekilde tercih yapmamalarından kaynaklandığını söyledi. Saraç, “Bununla ilgili eğitim bilimcileri bir çalışma yaptıklarında ortaya çıkan sonuç şu; üniversite yüksek öğretim sınavına giren öğrencilerimizin bulundukları pozisyonlardan, bulundukları programlarda tam anlamıyla tatmin olmadıkları veyahutsa o bizi tabi ki başlıca kararlar almaya sevk eden de bir husus. Bilinçli bir şekilde tercih yapamamaları dolayısıyla yeniden sınava girme ihtiyacı hissediliyor. Bundan dolayı biz daha sıhhatli bir tercih yapabilsinler diye Yüksek Öğretim Kurumu olarak bazı düzenlemeler yaptık. Bunlardan birisi tercihteki sayıyı, üniversite tercihindeki sayıyı bir düşürme oldu. Bununla ilgili çok ciddi veri üzerinde analizler yaparak bu tercih sayıları düşürüldü” şeklinde konuştu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a ziyaretinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’ta eşlik etti.