HACIBEKTAŞLI AŞIK ZEBUNİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Zebuni Mahlası ile şiir yazan ve türküler söyleyen halk ozanı.1 Mart 1929tarihinde Hacıbektaş ilçesinde dünyaya gelmiştir. Asıl adı Ali Fazıl Bozdağ’dır. Ortaokulu bitirdikten sonra 1958 yılında PTT’de memur olarak çalışmaya başladı. 1982’de emekli oldu. 1968 yılından itibaren Ankara’da ikamet eden Ozan Zebuni, beş çocuk babasıdır. Ozanlar Birliğinde başkanlık, Ozanlar Vakfı, Alternatif Sanat Dergisi, Hacı Bektaş Derneği ve İLESAM üyesi olarak görev yapmıştır. Hacıbektaş ilçesinde yapılan bir çok etkinlikte yer almıştır.

Şiirlerinde yergi ve taşlamalar ağırlıklı olarak yer almaktadır.

Küçük yaşlarda yazdığı şiirlerini bir defterde topladı,. Yazdığı Selim Efe isimli tiyatro eserinde başrol aldı, yörede birkaç kez oynanan oyun büyük beğeni kazandı. Yayınlanmış üç kitabının dışında TRT’nin yaptığı kaset (Kime Ne Demiş, 2003) ve diğeri kendi yapımı (Ozan Zebuni Şiirleri, 2007) adlarında iki kasedi bulunmaktadır. Şiirleri altı antoloji ile çok sayıda gazete ve dergide yayınlanmıştır. Yurt içinde çok sayıda konsere katıldığı gibi, birkaç kez yurt dışına çıkarak, Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde radyo, etkinlik, gece programlarına; ayrıca Kırşehir televizyonunun programları ve birçok ozanlar arası etkinliğe katılmıştır. Yöremizde yetişen günümüz halk ozanlarının son temsilcilerinden birisidir.

Ali Fazıl Bozdağ, yaşamını sürdürdüğü Ankara ‘da 24 Temmuz 2020 tarihinde vefat etmiştir.

Başlıca eserleri.

Gönül Gülleri – Gönülden Gelenler (1953), Gönül Bahçesinin Gülleri (1994), Üç Alevi Ozanı (yay. haz. Halise Tabanoğlu, 1997).

Zebuni’den bir şiir

AĞIR AĞIR

Toprak hem doğurur hem de geri yer

Biliyorum bunu can ağır ağır

Ne olur ölenleri birde geri ver

Yutarsın böylece sen ağır ağır

Yaşın dört milyar, altı yüz milyon

Yediğin sayısız kaçlar trilyon

O kadar aç mısın, hiç mi doymuyon

Dikerim künyeyi son ağır ağır

Güneş uydususun ona uyarsın

Ay dede yakındır, çok uzak Mars’ın

ZEBUN’iyi kor ateş yakarsın

Durmaz tütüyorum ben ağır ağır