Hasan Dağı

Kapadokya anlatılırken; “60 milyon yıl önce Erciyes, Güllüdağ ve Hasandağı’ nın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakanın milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölge.” Diye başlanması doğaldır, Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış 250 m2 lik Kapadokya Bölgesinin oluşumunda büyük katkısı bulunan Hasan Dağı , Aksaray sınırları içerisinde 3568 metre yüksekliğinde volkanik bir dağdır. Dağcılık sporuna meraklı gruplar  genellikle Helvadere Kasabası’ ndan sonra dağ eteklerinde kamp kurarak değişik parkurlar üzerinden zirve yaparlar. Yaz aylarında ortalama 6 saatte ulaşılan Hasan Dağı zirvesinde artık ayaklarınızın altında uçsuz bucaksız bir arazi, Kapadokya  ve Erciyes ile Tuz gölü vardır. Kış mevsiminde zeminin karla örtülmesi ile birlikte dik ve uzun yamaçların rüzgâra açık olan kısımları kimi zaman buz hâlini alabilir. Bu ihtimâller göz önünde bulundurarak krampon ve buz kazması alınmalıdır.

Hasan Dağı aslında Erciyes’e doğru birer tespih tanesi gibi dizilmiş irili ufaklı dağ silsilesi görünümündedir. Hasan Dağı bitişiğinde Küçük Hasan dağı, Melendiz ve Göllü dağları ile bu iki dağın ortasında Keçibuyduran dağı vardır ki; adını keçileri bile donduran soğuğundan alır.

25 milyon yıl önce Neojen zaman diliminde oluşan Hasan Dağı’ nın sol tarafında Derinkuyu Ovası, sağ tarafında Bor Ovası, ayaklarının dibinde ise Aksaray Ovası Hasan Dağı’ na daha da heybetli bir görünüm verir, Dağ silsilesinin diğer ucundaki ağabeyi Erciyes’ ten sonra Anadolu’ nun en yüksek dağıdır. 1750 metresine kadar meşe ormanı ve dağ kavağı ile kaplı olan Hasan Dağı’ nın doruğu tipik bir kraterden oluşmakta ve kraterin tabanında küçük bir de  krater gölü bulunmaktadır.

Hasan Dağı tırmanışının başlangıç yeri sayılan Helvadere Kasabası ve Helvadere Göleti  tarihte Nora olarak adlandırılmış  sulak ve yeşillikler içinde bir kasaba olup yaylalara ve tırmanma rotalarının başlangıcıdır. Tuz Gülü’ nün güneyinde bulunan Karacadağ,Meke Dağı ve Karadağ da Hasan Dağı ile aynı hat üzerindeki diğer volkanik dağlardır.