HASAN HÜSEYİN VE AZİME KORKMAZGİL NEVŞEHİR’DE KESİŞEN YOLLAR

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Hasan Hüseyin Korkmazgil Cumhuriyet döneminin önemli şairlerinden birisidir. Yoksul ve gariban bir aile çocuğudur. Çocukluğu ve yaşamı çile içinde geçer. Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil 4 Mart 1927 tarihinde Sivas-Gürün’de doğdu. 1950’de Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nde bitirdikten hemen sonra öğretmenlik yapmaya başladı. Bu dönemde Nâzım’ın şiirlerini okuduğu için ihbar edildi. Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil, 15.3.1951 tarihinde TCK’nun141-142. maddelerinden Elbistan Ağır Ceza Mahkemesince tutuklandı. Göksun, Elbistan ve Nevşehir cezaevlerinde yattı. Nevşehir Cezaevinde kaldığı süre içinde aynı cezaevinde tutuklu kalan Aziz Nesin ile tanıştı. Daha sonra Akbaba Dergisinde gülmece öyküleri yazdı. 1960’ta Zübük Dergisinde yazılar yazdı. Kendisini 1984 Şubatında kaybettik.

Bir Kaleden Bir Anaya şiirinde hapishane olarak kullanılan kilise anlatılıyor.

Eşi Azime Korkmazgil’in de yolu Hasan Hüseyin Korkmazgil’den daha sonra Nevşehir’e düşmüştü. Prof. Dr. Emrullah Güney 1961 Yılında Nevşehir Ortaokulunda öğretmen olan Azime Korkmazgil’i bakınız nasıl anlatıyor.

Azime Hanım Öğretmenimize. Küçük boylu genç bir kadın. Elinde daima çanta var. Nevşehirliler yadırgıyor. Çünkü yalnız erkek hocalar çanta taşıyor. Ciddi olduğu kadar sevimli. Masaya çantasını bırakıyor. İçinden kitapları çıkarıyor. Sonra o derste hangi konuyu ele alacağımızı yazıyor. Boyu tahtanın üstüne yetişmediği için, pabuçlarının ucuna basarak yükseliyor. Azime Hanım  her gün bize, ders kitabımız dışında, değişik kitaplardan öyküler, şiirler okuyor. Ders kitabını benimsemediğini anlıyoruz. Gerçekten de sevimsiz, iyi parçalar seçilmemiş. Bizde okuma sevgisi uyandırmak için elinden gelen çabayı gösteriyor. Öğretmenimiz. 13 yaşındayız daha. Neler okuyoruz ? …. Bize bir ödev veriyor Azime Hanım. Köy ya da kent yaşamından, bizi etkileyen bir olayı anlatmamızı istiyor. .. Çantasında taşıdığı kitapları, dergileri merak ediyordum. Gülümseyerek, bana bakıyor, gösteriyordu onları. Varlık Dergisi, Türk Dili Dergisi, Yeni Ufuklar, İmece... Ahmet Başkurt'un küçük kitapçı dükkanına gidip bakıyordum, acaba öğretmenimin izlediği dergilerden var mı ?  Azime Hanım benim rehberimdi… 1961-62  Ders yılında yetişmemizde en büyük pay Azime Hanım'ın oldu… Lise öğrencisi olduğumuz yıl, çok isterdim ki Azime Hanım yine derslerimize girsin. Fakat o yaz dinlencesinde Ankara'ya atanmış; Nevşehir'den ayrılmış. İletişim zayıf; giderken vedalaşamadık bile”(2 Ocak 2017 Emrullah Güney Fibhaber)

Genç öğretmen Azime Karabulut şaire elini uzattığında, şair de ona yüreğini verdiğinde, biri otuz, diğeri otuz altı yaşında idiler. 11 Haziran’da Altındağ Evlendirme Memurluğu’nda evlendiler. Törende sadece beş arkadaşları vardı. Bir yıl sonra oğulları Temmuz doğdu. 1964 yılından 1984’e, sanat dolu bir yirmi yıl.! Azime Korkmazgil birlikteliğini “Biz, 1964’te yaşamlarımızı birleştirdik. Ozan, 1984’te bu dünyadan ayrılıncaya dek, bir anlamda soluk soluğa, kesintisiz bir 20 yıl yaşadık. Diyebilirim ki o 20 yıl, Türkiye’nin de en devingen dönemiydi, eksiğiyle fazlasıyla bugünlerin temeli, belki o dönemde atıldı…” diye tanımlamaktadır( Bodrum Gündem 22.04.2018) Hasan Hüseyin Korkmazgil'in eşi Azime Korkmazgil'den "Bir Oğlum Olacak Adı Temmuz" şiirinde adı geçen Temmuz Korkmazgil (1965) isimli bir oğlu vardır.

Hasan Hüseyin mahpus olarak 1950’li yıllar başında, Azime Korkmazgil’de öğretmen olarak 1960’lı yıllar başında Nevşehir’e yolları düşmüştür.