HDP’nin Durumu
       Seçim öncesi HDP Türkiye partisi olmaya doğru bir harekette bulundu. Bu Türkiye partisi olma çabası Suruç katliamı ve 2 polisin PKK tarafından evlerinde katletmesinden sonra bir sekmeye uğradı. Ancak Demirtaş’ın 28 Temmuz konuşmasında eğer ortam müsait olsaydı o iki polisin cenazesine gidip annelerinin ellerini öpmek isterdim demesi ile HDP’nin yeniden Türkiye partisi olma çabalarının bir göstergesidir.
HDP’nin yüksek oy oranı ve 80 milletvekili ile meclise girmesinden AKP ve PKK’nin hoşnutsuzluğunu geçen yazıda bahsetmiştim.  
HDP’nin, PKK ve AKP ye karşı tutumu:
1: PKK:  HDP’nin güçlenmesi ile siyası mücadelenin, silahlı mücadele yerine geçmesi, PKK’nin misyonun ve varlığının bitirme anlamına gelmektedir. Bu nedenle PKK, 2 polisin katletmesin ile barış dönemin bitirip, savaş dönemine geçmesini bilinçli olarak yapmıştır.
Demirtaş’ın 28 Temmuz konuşmasında eğer ortam müsait olsaydı o iki polisin cenazesine gidip annelerinin ellerini öpmek isterdim demesi ile PKK ya karşı bir tutum sergilemiştir. Eğer HDP, silahlı mücadeleye karşı, siyasi mücadeleni güçlendirerek ve bu mücadeleyi meclis çatısı altına çekebilirse artık bu sorun çözülmüş olacak. Buda PKK’nin asla istememesi bir durumdur.
2: AKP: AKP’nin seçim zamanında HDP üzerinden propaganda yaptığının HDP’ye ne kader yaradığının seçim sonuçlarında gördük. Ancak gözüken bu ki AKP buradan ders almadı. Erken seçimi planladığı ve ona doğru gittiği dönemde tekrar HDP üzerinden seçim propagandası yapmaya başlamıştır. Buda tamamen HDP’ye yarayacağı apaydındır.
Daha önce MHP tarafından ortaya atılan ve 28 Temmuz’da Cumhurbaşkanı tarafından ima edilen HDP kapatma söylemleri var.
HDP’nin kapatma söylemleri ile HDP zarflayarak, AKP tek başına belki hükümet kurabilir. Ancak HDP’nin Zayıflaması, PKK’nin güçlenmesi anlamına gelmektedir. Silahlı mücadelenin, siyasi mücadeleye karşı güçlenmesi demektir.
AKP’nin bu tutumuna karşı, HDP 17 ve 25 Aralık soruşturmasının meclise gelme kozunu oynadı. Burada eğer MHP, bu önerinin HDP,den geldiğini bahane ederek yan çizmezse bu durum AKP’nin başını ciddi bir şekilde ağartacağı anlamına gelmektedir.   
Özet olarak:
1: PKK, HDP’nin güçlenmesi yani siyasi mücadelenin, silahlı mücadele yerine geçmesini istememektedir.
2: AKP,  HDP’nin güçlenmesi, yanı AKP’nin oy kaybıdır. Buda AKP tarafından hiç istenmeyecek bir durum.  
Böylece HDP, AKP ve PKK arasında sıkışmıştır.
Unutmayalım, Parti kapatma çabaları zamanında AKP’ye karşı yapılmıştır. Bunun sonucunda AKP, AKP olmuştur ve kaç dönem tek başına hükümet kurmuştur.
                                        Ali Haydar
                                        30.07.2015