İhracatçılar, yurt içinden ihraç etmek şartıyla KDV ödemeksizin, imalatçılardan ihraç kayıtlı mal alışı yapabilirler.
Bir mal alışının “İhraç Kayıtlı Mal Alışı” sayılması için;
a- İhracata konu olacak ihraç kayıtlı mal alışının nihai üreticiden (o malın imalatçısından ve de imalatçının ) satın alınması (Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ve Sektörel Dış Ticaret Şirketleri için bu hüküm geçersizdir), ( imalatçının sanayi sicil belgesi olması şarttır)
b- İhraç kayıtlı satış faturası düzenlenmiş, faturada mal bedeli ve KDV tutarı ayrıca gösterilmiş olması,
c- Fatura üzerinde imalatçı tarafından "3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, Katma Değer Vergisi tahsil edilmemiştir" ibaresi yazılması (KDV Kn. 23 s. No’lu KDV Genel Tebliği),
d- İhracata konu olan ve ihraç kayıtlı alınan malın, fatura tarihini takip eden aybaşından itibaren üç (3) ay içinde ihraç edilmesi gerekir.
Mal ve hizmet ihracatında KDV istisnadır. İhracatçılar ihracat konu mal ve hizmet alımı nedeniyle yüklendiği KDV tutarı, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV'den indirilir. Mükellefin vergiye tabi işlemlerinin olmaması veya hesaplanan verginin, indirilecek vergiden, az olması hallerinde indirilemeyen KDV Maliye Bakanlığınca tespit edilecek esaslara göre iade edilir. İade edilecek vergi tutarı, mükellefin o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait genel vergi oranı (%18) ile çarpılması sonucu bulunacak miktardan fazla olamaz. (KDV Kn. Md. 32)
İhraç kayıtlı mal satın alan ihracatçının malı ihraç (yurt dışı) ettiği, imalatçının da ihraç kayıtlı teslim ettiği malın ihracatçı tarafından ihraç edildiği, ihracatçı adına düzenlenen gümrük beyannamesi (GÇB) ile ispat edilmektedir.
İmalatçının terkin ve KDV iadesi talep ve mahsup işlemleri gümrük beyannamesinin ibrazı üzerine sonuçlandırılır.
İhraç kayıtlı mal alımı nedeniyle KDV yüklenimi olmayan ihracatçının ise genel giderler ve amortismana tabi iktisadi kıymetlerden (ATİK) bu işleme düşen payın iadesini talep etmesi de mümkündür.
      Ancak ihraç kaydıyla mal alan ihracatçının genel giderler ve ATİK nedeniyle yüklendiği KDV için iade talebinde bulunabileceği KDV tutarı, ihracat bedeline genel vergi oranı uygulanması sonucu hesaplanan tutar ile ihraç kayıtlı teslim bedeli üzerinden hesaplanan KDV arasındaki farkı aşamaz. (08.08.2011 t. ve KDV.Kn. 60/2011-1 s. Sirküler) Kaynak muhasebetr
      
                                               SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR
                                                         
   Şerafettin ARSLAN