İnternet teknolojileri, her geçen gün gelişmekte ve veri depolamadan, hosting servis sağlayıcılığına kadar hemen her hizmet günden güne yeni bir alt yapıya kavuşmaktadır. Cloud server teknolojisi de gelişen teknolojinin eserlerinden birisidir ve bulut sunucu üzerinden tüm depolama ve barındırma hizmetleri alınabilmektedir. Tabii cloud sunucu çözümleri de yine geleneksel çözümler gibi risk ihtiva etmektedir ve kullanıcılar veri güvenliği alt yapı çözümlerine sahip olmak durumundadır. Özellikle hassas verilerin depolandığı cloud sunucularda, yüksek güvenilirlikli çözümlerin kullanılması tavsiye edilmektedir.
Cloud Server teknolojisi, geleneksel sunucu çözümlerine göre doğal bir güvenlik avantajına sahiptir. Zira Bulut Sunucu çözümleri, birden fazla kaynaktan yayın yapmaları nedeniyle, veri kanalına tüm veriyi tek seferde vermez ve değişken bir yayın yaparlar. Bu noktada kötü niyetli kişilerin tek bir makineye erişebiliyor olması, tüm sistemi ele geçirmesi anlamına gelmez. Ayrıca cloud sunucu alt yapısı bazı güvenlik yazılımlarına çok daha uygun maliyetlerle erişebilme imkanı sunduğundan, kullanıcı ve servis sağlayıcı bakımından avantajlar sunmaktadır.
Sunucu sahiplerinin günümüzdeki en büyük sorunu DDOS ataklarıdır. Her ne kadar çok ciddi veri kayıpları yaşatmıyor olsa da, bu ataklar sistem kaynaklarının boşa harcanmasına neden olur. Cloud Sunucu çözümlerinde DDOS ataklarını izole edecek bir filtreleme sistemi kurulması, spam trafiğin engellenmesi açısından gereklidir ve bulut sunucu kapsamında bu servislere erişim fiziksel sunucu çözümlerine göre çok daha uygun maliyet seviyelerinde ortaya çıkmaktadır.
Tabii cloud server çözümleri, sağlılklı biçimde çalışan güvenlik duvarlarına da sahip olmalıdır. İçerik filtreleri, IPS/IDS gibi güvenlik tedbirleri, sunucuların çok daha güvenli çalışabilmeleri için gerekli önemlerdir.
Son olarak cloud ve CDN ilişkisinin, güvenlik noktasında büyük bir avantaj olduğundan söz etmek gerekir. Ön yükleme servisi sunan CDN servisleri, cloud sunucular için ciddi bir güvenlik zemini sunarlar. Özellikle web sitelerinin ataklara karşı korunmasında en etkili çözüm olmaları nedeniyle Content Delivery Network sıkça kullanılmaktadır.
Cloud serverda, diğer sunucu çözümleri kadar güvenliğe ihtiyaç duyar. Bu nedenle eğer bir bulut sunucu sahibiyseniz, gerekli önlemleri uygun şekilde almanız gerekir. Tabii cloud sunucu sahibi olduğunuz için bu sonuca çok daha hızlı, kolay ve ekonomik biçimde erişebileceğiniz de bir realitedir.