2016 yılının Nisan ayında Niğde İlinde Derinkuyu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adıyla dernekleşti. 

Halen 44 üyesi bulunan dernek kurucular arasında yer alan rahmetli Nihat Çiçek derneğin ilk başkanlığı görevini yürütmüş sağlığında bu görevi Burhan Şengül’e devretmişti.

DERNEK NELER AMAÇLIYOR?
 Dernek Başkanı Burhan Şengül dernekle ilgili şu açıklamayı yaptı, “Niğde İlinde hane olarak 180 civarında Derinkuyulu yaşamaktadır. Derneğimizin merkezi Niğde’dedir. Şubesi de tüzük gereği açılmayacaktır. Dernek olarak amacımız Niğde’de yaşayan genelde ülkemiz dışında yaşayan Derinkuyulu hemşerilerimizin sosyal yardımlaşma ve dayanışmasını sağlamak, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmektir. Tanışma ve kaynaşmalarına katkıda bulunmak ve mali durumu zayıf olan üyelerine yardım etmek, eğitim gören ve ihtiyacı olan gençlerimize mali imkânları ölçüsünde burslar vermek, bu doğrultuda aynı amaç için önce kurulmuş ve kurulacak olan dernek ve vakıflarla ortak projeler üretmek ve faaliyette bulunaktır.” dedi.
 Dernek Başkanı Burhan Şengül derneğin faaliyetleri konusunda da şunları da kaydetti, “Faaliyetlerimiz elbette bunlarla da sınırlı kalmayacaktır; kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları yapmak, amaçlarımızı gerçekleştirmek için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmaktır. Yine imkânlarımız ölçüsünde gazete, dergi, kitap ve bülten çıkarmaktır. Dernek olarak tüzüğümüzün amaçları arasında başka faaliyetler de bulunmaktadır. Mesela yemekli toplantılar, konser, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler gibi…”

İLK DAYANIŞMA BULUŞMASI TEMMUZ AYINDA BAŞLAYACAK
Dernek Başkanı Burhan Şengül, “dernek olarak imkânlarımız genişledikçe çocukları sünnet ettirmek gibi sosyal faaliyetlerde bulunacağız. Ayrıca önümüzdeki yıllarda kendi dernek binamızı satın almak veya yaptırmak da istiyoruz “ diye konuştu.
Dernek binasında Derneğin üyelerinden emekli öğretmenlerden Mustafa Kabak, Osman Kaplan, , esnaf Ozan İnce, kamuda görev yapan Yaşar Çolak ve Zafer Çolak da derneği ziyaret ettiler. Her hafta sonu dernek binasında birçok üye bir araya geliyor.  

DERİNKUYU KÖYLERİNE AİT DERNEKLER
Derinkuyu ilçe merkezi ve köy dernekleri olmak üzere 7 dernek faaliyet gösteriyor. Derinkuyu İlçe merkezini Niğde ilinde Derinkuyu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği temsil ediyor. Derinkuyu İlçesine bağlı köylere ait dernekler de bulunuyor. Kuyulutatlar, Özlüce, Doğala ve Çakıllı Köyü bir dernekle, Suvermez köyü ise iki dernekle temsil ediliyor.
 İstanbul’da bulunan İstanbul’da ve köylerinde de etkinliklerde bulunan dernekler de şunlar; KUYDER (Kuyulutatlar Köyü Sosyal Yardımlaşma Kalkındırma ve Kültür Derneği), Çakıllı Köyü Kültür Yardımlaşma Derneği, Doğala Köyü Kalkınma ve Dayanışma Derneği, Suvermez Kasabası Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Genç Suvermezliler Derneği, Nevşehir Özlüce Köyü Kültür Ve Dayanışma Derneği.