Kıyafet, elbise, elektronik ürünler, çiçek siparişi, ayakkabı ve daha bir sürü kategori de bir çok ürünü internet üzerinden sipariş vererek temin edebilirsiniz. Günümüzde online alışveriş çok popüler olmakla birlikte online alışverişe karşı, katı bir tutum içerisinde bulunan insanların sayısında ise gün geçtikçe bir azalma söz konusu oluyor. E-ticaret firmaları ise bunun bilincinde ve insanların bu tabularını yıkmak adına adımlar atmaya çalışıyor. Bu yazımızda sizler için online alışveriş yapmadan önce dikkat etmeniz gereken püf noktalarından bahsedeceğiz.

1.) Güvenli Alışveriş Sertifikaları

Online alışveriş öncesi insanların kafasında soru işaretleri yaratan en büyük konu tartışmasız olarak güvenlik endişesidir. Alışveriş esnasında kredi kartı bilgilerini paylaşan tüketiciler bu bilgilerin çalınmaması ve kötüye kullanılmaması için SSL sertifikasının olup olmamasına dikkat etmelidir. SSL Sertifikaları 128 Bit ve 256 Bit olarak iki şekilde karşımıza çıkıyor. Bu sayılar kredi kartıyla yapılan ödeme işlemlerinin şifreleyen protokollerdir. SSL sertifikası bulunmayan E-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken iki kere düşünmenizi öneririz.

2.) 3D Güvenlik

3D Güvenlik siz potansiyel müşterilere bu imkanı veriyor: alışveriş sırasında kredi kartı bilgilerini veren kişinin cep telefonuna kredi kartını veren bankadan bir kere kullanabilecekleri bir şifre SMS olarak gönderiliyor ve siz bu şifreyi internet sitesi üzerinden girdiğiniz alışveriş güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu şifre internet sitesine girilmediği sürece kredi kartınızdan herhangi bir harcama veya işlem söz konusu dahi olamaz. Bu yüzden kredi kartı sahibinin onayı bu şekilde alınmaktadır.

3.) Ödeme Seçenekleri

Güvenliğin üst düzeyde olduğu sitelerde müşteriler genellikle kredi kartını kullanarak alışveriş yapmayı tercih ediyor. Müşterilerin alışveriş yapmadan önce göz gezdirmesi gereken konulardan birisi de kesinlikle alışverişi yapacağı sitenin hangi tür ödeme seçeneklerine olanak sağlıyor olmasıdır. En kolay ve hızlı ödeme seçeneği kredi kartı ile olsa dahi insanlar havale ve EFT gibi ödeme seçenekleri de insanların sıkça tercih ettiği bir ödeme yöntemi. Ancak sipariş verdiğiniz ürünün gelme süresinde havale ve EFT gibi ödeme yöntemleri kullanıldığında 1-2 günlük bir gecikme söz konusu olabiliyor.

Kapıda ödeme yönteminde ise ekstra bir ücret ödemek zorunda kalabiliyorsunuz. Kapıda ödeme esnasında kargo görevlisi para akışını sağlıyor ve bu para akışı için de kargoyu getiren şirket bir komisyon bedeli alıyor. En güvenli ödeme yöntemi olmasına rağmen ek bedelleri de ödeme zorunda olduğunuzu bilmelisiniz.