Hosting hazırlamış olduğunuz web sayfalarını bir siteye yüklemek için ihtiyacınız olan alanın sizin için oluşturulmasıdır. Hosting hizmetini hosting firmaları sağlar. Bilgisayarlardan çok daha donanımlı olan sunucular tarafından sağlanan hosting hizmeti bir internet sitesi için gerekli olan alanı sağladığı gibi bunun yanı sıra bu alanın kontrolünü ve sürekli ulaşılabilir olmasını da sağlar.
Hosting Kavramı
Hostingi kavram olarak basit bir şekilde anlatacak olursak hostingi bir eve benzetebiliriz. Evinizin tapusu domain yani site adı, evinizin kendisi de hostingdir. Günün her saatinde oluşturduğunuz sitenin ulaşabilir bir vaziyette olması hosting firmasının sunucuları sayesinde gerçekleşir. Bu sunucular yüksek bir teknoloji ve aşırı hızlı internet sayesinde birçok sitenin kullanılabilir vaziyette olmasını sağlarlar. Sunucular datacenter denilen özel ve donanımlı odalarda saklanır ve hizmeti bu şekilde verirler. Bu datacenterların saklandığı odalarda jeneratörler bulunur. Jeneratör sayesinde elektrik kesintisi yaşansa bile sitenize ulaşım mümkün olur. Aynı zamanda yüksek sıcaklığın önüne geçmek için vantilatörler de bulunur. Yüksek hızda internet ve odada bulunan sistem mühendisi sayesinde hizmet kesintisiz olarak sağlanmış olur.
Bayi Hosting Kavramı
Bayi hosting aslında en düşük maliyetli hosting çeşididir. Her hosting hizmeti için belirli bir bedel ödenir. Bu bedeller kullanılan hosting alanının büyüklüğüne ve hosting hizmetinin çeşidine göre değişkenlik gösterirler. Bayi hosting ise oldukça farklı bir kavramdır. Bayi hosting sayesinde kiraladığınız hosting hizmetini farklı alanlarda kullanabilirsiniz. Hosting alanınızı farklı internet sitelerinde kullanabilir hatta başka kullanıcılara satabilirsiniz. Oldukça mantıklı ve kullanımından büyük gelirler elde edilen bayi hosting aynı zamanda farklı kullanıcılara alanınızı paylaştırıp ücret elde ettiğiniz için sizin bir ücret ödemenize de gereğin kalmayacağı hosting çeşididir. Bayi hosting sayesinde kontrol paneli denilen uygulama sayesinde böldüğünüz alanları kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda hesap açabilir, hesapları bekletebilir, şifre değişimi bile yapabilirsiniz. Hem kullanımı kolay hem de büyük bir gelir kapısı olan bayi hostinglerde kullanım genelde hızlı öğrenilir. Bayi hosting sahibi iseniz sizin firmanız fazladan hiçbir hosting ücretine tabii değildir. Birden çok web sitesi bulunduran bir firma iseniz de maliyetiniz oldukça düşecektir.