Kredi Neden Onaylanmaz?
Bankaların kredi başvurularınıza sürekli red vermesinden rahatsızsanız ve bu sorunu çözüme ulaştırmak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk hamle kredi red nedenini öğrenmektir.

Çünkü kredi çekmek isteyen vatandaş nasıl kendi kârını düşünerek faiz oranları, masraflar ve benzeri giderleri araştırıyorsa, başvurunun yapıldığı bankada ödemelerin yapılmasında sorun yaşamayacağı tüketiciyi seçmek ister.
Bu kredi inceleme sürecinin en doğal sonucu olduğu için ilk yapılması gereken kredi başvuruşunuzun neden onaylanmadığını anlayabilmektir…
Bankalar tüketicilere kullandırmakta olduğu krediler ile kazanç elde etmektedir. Ancak kredinin verilmemesi gereken bir müşteriye, kredi kullandırdıklarında geri ödemelerde sorun yaşanabilir. Bu nedenle tüketiciyi birçok yönü ile incelemeye alır.
Eğer bu incelemenin sonucunda bankanın kâr amaçlı olarak geri ödemelerde sorun yaşamayacağı bir müşteriyseniz zaten hemen kredi kullandırmak ister. İnceleme sırasında bankaların tüketicilerde en çok dikkat ettiği kriterleri aşağıdaki konu başlığında sıraladık.
Şayet bu kriterleri sağlamıyorsanız, kredi başvurunuzun reddedilmesi olağandır. Bu nedenle sürekli başvurum reddediliyor diyen tüketicilere kendi uzmanlık alanımıza dair ipuçları vererek, kredilerin neden onaylanmadığını detaylıca ifade ettik…

Kredinin Onaylanmama Sebepleri
Faaliyette olan her banka kuruluşunun kredi onay süreci içerisinde izledikleri politikalar farklı olsa da, genellikle kredi başvurusuna red cevabı gelmesinin belli başlı sebepleri vardır.
Çünkü finans kurumlarının kredi başvurusunda işleyiş mantığı kısaca şu şekildedir: başvuru sahibinin bilgileri sisteme yüklenerek ön değerlendirme yapılması sağlanır. Bu işlem sonrasında kredi talebinde bunun kişiye bir kredi skoru çıkarılır.
Bu skorun üzerinde kalan kişilerden gerekli evraklar istenerek bankanın değerlendirmesine sunulurken, skorun altında kalan başvuru sahipleri ise otomatik reddedilir. Bu nedenle skorlama sisteminde başarılı olabilmeniz için bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Sigortasız Olmak
Bankaların kredi kullandırma işlemleri için bir nevi risk ticareti diyebiliriz. Çünkü kullandırdıkları krediden para kazanmak isterken, geri dönüşünden emin oldukları bir krediyi kullandırdıkları müşteri ya da şirket iflas edebilir ve bankaya ödemelerini yapamayabilir.
Böyle bir durumda da banka yapmış olduğu ticaretten zararlı çıkar. Bu nedenle zararı minimuma indirmek isteyen finans kuruluşları tüketicinin sigortalı olup olmadığına dikkat ederek kredi verir.
Sigortasız olan bir kişinin başvurusunu değerlendirirken, kredi geri ödemelerinin sağlıklı olmayacağı kanaatine varır. Bu nedenle sigortasız olmak, bankalar için bir red nedenidir.
Sigortasız kredi: https://www.kredilog.com/sigortasiz-kisilere-kredi/

Gelir Belgesi Sunmamak
Bankalar için krediyi kullandırmaya elverişli olabilmenizdeki ikinci temel neden gelir belgenizi beyan edebiliyor olmanızdır.
Çünkü normal ticaret hayatında nasıl ki bireyler, müşterilerinden alacağını tahsil edemeyeceği bir alışverişi yapmak istemiyorlarsa, bankalar da müşterileriyle yaptıkları bu ticarette kendilerini sağlama almak istiyorlar.
Bu nedenle bankanın başvurunuzu onaylamama sebeplerinden biri gelir belgesi sunmamanız olabilir.

Kara Listede Olmak
Kredi red nedenini başvuruda bulunduğunuz bankadan öğrenebilirsiniz. Eğer yanıt kara listede bulunmanız ise işte bu en kötü tablo diyebiliriz. Kara listenin en kötü seçenek olmasının nedeni ise daha öncede borçlarınızı ödeyememiş ve listeye girmişsiniz anlamına gelmesidir.
Kara liste kaydınız düzenlenmiş bir çeki ödeyememenizden, basit bir senet protestonuzdan, daha önceki yıllarda kullandığınız kredinin ödemelerini yapamadığınızdan, düzenlenmiş çeki geç ödemenizden ya da kredi kartı kullanarak borcunuzu ödemediğinizden bile oluşmuş olabilir.

Aslında o dönemdeki borcunuzu ödeyememe durumu, şuan da taksitlerinizi ödeyemeyecek durumda olduğunuz anlamına gelmez. Ancak bankaların bu listede olan kişilere temkinli yaklaşmasından dolayı kara liste kaydınız varsa kredi başvurunuz onaylanmayabilir.
Liste kaydında herhangi bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız ve kaydınız Merkez Bankası’nda ise konuyla ilgili bir dilekçe yazarak yanlışlığın giderilmesini sağlayabilirsiniz. Kara liste kaydınız Kredi Kayıt Bürosu’ndaysa yazdığınız dilekçeyi ilgili bankaya vermelisiniz.
Nedeni ise Kredi Kayıt Bürosu’nun kişisel başvuruları almıyor olmasıdır. Bu nedenle başvurunuzu bankanız aracılığı ile yapmanız gerekmektedir.
Kara listedekilere kredi: https://www.kredilog.com/kara-listedekilere-kredi/

Sicili Bozuk Olmak
Ödemelerini düzenli yapmayan ya da sürekli geciktirmeli yapan müşteriler yasal takibe düşebilirler. Bu da müşterinin siciline işlendiği için bankanın kredi başvurusunda müşteriyi riskli görmesine sebep olan bir etkendir.
Aslında o dönemdeki borcunuzu ödeyememe durumu, şuan da taksitlerinizi ödeyemeyecek durumda olduğunuz anlamına gelmez. Ancak bankaların sicili bozuk olan kişilere temkinli yaklaşmasından dolayı kredi başvurunuz onaylanmayabilir.
Bu konuda kesin nedeni öğrenmek için bankanızın bireysel müşteri temsilcisi ile görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır. Ancak kredi başvurunuzun kesinlikle onaylanmasını istiyorsanız, başvuru yapmadan önceki dönem içerisinde bu kriterlere dikkat etmelisiniz…
Sicili bozuk olana kredi: https://www.kredilog.com/sicili-bozuk-olana-kredi/