Nevşehir İl genelinde malesef hemen hemen her gün trafik kazaları meydana geliyor. Bu kazalar bazen ölümlü, bazen yaralamalı, çoğunlukla da maddi hasarlı oluyor.

Nevşehir il genelinde yeni yapılan sıcak asfalt yol üzerinde hızlı bir şekilde geçen araçlar hem yayalara hem de tali yoldan ana yola çıkış yapmak isteyen araçlara zarar veriyor. Ana yolda yılda kaç tane kaza olduğunu, kaç kişinin yaralanıp kaç kişinin öldüğünü haberlerimizden takip ediyorsunuz.

Nevşehir'de meydana gelen bu kazaların önemli bir kısmı da Avanos yolu Zübeyde hanım caddesi üzerinde yaşanıyor. Kazaların yüzde 97-98’i sürücü yada yaya hatasından oluyor. En büyük neden de "aşırı hız". Ve çözüm: "Buralara Hız tespit cihazları yerleştirilirse şehir içindeki hızdan kaynaklanan kazaların önüne geçebiliriz."

Bir daha kaza yaşanmaması için Tek Çare EDS!

FİB Haber merkezi olarak, ölüm yolu olarak bilinen bu yolda kazaların nasıl sona ereceği hususunda bir araştırma yaptık. Yaptığımız istişareler ve görüşmeler sonucu Şehrimizde trafik kazalarının minimize edilmesi için denetim olursa sürücülerin daha kontrollü ve kurallara uyacakları konusunda hem fikirler.  Çünkü, Sürücü elektronik denetimden korkuyor. EDS’nin yüzde 90 caydırıcılığı var.  

Yine (EDS) Elektronik Denetleme Sistemi olduğunda, ışık ihlalleri ile hız limiti aşanları anında tespit ederek gerekli cezai işlemin uygulanması sağlanıyor. Şimdi EDS  sistemlerinin mevcut yol ve tehlikeli kavşaklarda da kurulması ile ilgili ciddi çalışma başlatılması yaralamalı ve maddi hasarlı kazaları da büyük ölçüde önlemiş olacağı biliniyor.

EDS ŞART!
En son geçtiğimiz gün 6 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasından sonra Nevşehir merkez Zübeyde hanım caddesi Avanos Yolunda sık sık kaza meydana gelmesine karşın önlem alınmamasına da tepki gösteren vatandaşlar, “Özelikle burada kazalar göz göre göre yaşanıyor. Burada araçlar zaman zaman 100 kilometrenin üzerinde hızlarla geçiyorlar. EDS şart. EDS olduğunda burada araçlar en fazla 50 kilometre ile gidebilir. Yetkililerden bu konuda acilen çözüm bekliyoruz” dediler.

ACİL ÇÖZÜM BEKLENİYOR

Nevşehir'de Zübeyde hanım caddesi, Üniversite kavşağı, Avanos yolu 2000 Evler mahallesi, Ürgüp Yolu Esentepe mahallesi, Uçhisar kavşağına EDS kurulması elzem olarak değerlendirilyor. Bu konuda ilgili ve yetkilerin mutlaka çalışma başlatarak sonuç almaları da bekleniyor. Nevşehir'de  Özellikle geceleri ve tatil günleri kırmızı ışık ihlalleri ile hız limitini aşmalar gayet normal hale geldi. Yetkililerin bu duruma ivedi çözüm bulması bekleniyor.  

Öte yandan Nevşehir'imizde uygun görülen yollarda ise hız kesici yol kasisleride mutlaka yerleştirilmeli.

Şimdi bahse konu olan Zübeyde hanım caddesinde geçtiğimiz gün yürekleri ağızlara getiren zincirleme kazanın başlangıç anı araç kamerasına işte böyle yansıdı...

"Yine Zübeyde hanım caddesi maddi hasarlı zincirleme kaza bu yol çözüm bekliyor"