Obezite Cerrahisi
Obez hastalarının kilo vermelerine yardımcı olmak amaçlı gıda alımlarının veya besin emilimlerinin ya da her ikisinin birden azaltılması amacıyla sindirim sistemlerine cerrahi müdahalede bulunulmasına “obezite cerrahisi” ya da “bariatrik cerrahi” denilmektedir.
Obezite cerrahisi ile tedavi olan hastaların kilo verme hızları çok yüksektir ancak kilonun korunması için kişinin yaşam tarzını kalıcı olarak değiştirmesi ameliyatlardan sonraki dönem için de oldukça önemlidir. 
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte obezite cerrahisi alanında önemli gelişmeler olmuştur. Kapalı yani laparoskopik yöntemle yapılan obezite ameliyatları sonrası hasta kısa zamanda iyileşir ve günlük hayatına kolaylıkla geri dönebilir. Obezite; uyku apnesi, yüksek tansiyon, solunum bozuklukları, depresyon, iktidarsızlık, insülin direnci, kolesterol yüksekliği ve felç gibi hastalıkların oluşmasına sebep olmaktadır. 
Mide Kelepçesi Ameliyatı
Mide küçültme ameliyatı esnasında midenin üst kısmına şişebilen bir bant takılır; mide iki bölüme ayrılır. Midenin üst kısmında küçük, alt kısmında büyük bölüm yer alır; bölümler arasında çok küçük bir kanal bırakılır. Cerrahi işlemden sonra enfeksiyon kapma ya da her hangi bir komplikasyonun oluşma ihtimali oldukça azdır.
 
Hastanede kalış süresi kısadır ve istenirse ileriki dönemde mideye takılan kelepçe çıkarılabilir. Başarılı geçen bir mide kelepçesi ya da mide bandı operasyonundan sonra hasta çok çabuk doyar, ağırlığının ¼ ü ile ¾ ü oranında kilo kaybeder ve obeziteye bağlı hastalıkları iyileşir.
Tüp Mide Ameliyatı
Tüp mide ameliyatında midenin yaklaşık %75’lik bir kısmı cerrahi yolla alınır, kalan ince uzun kısım bağırsaklara bağlanır. Bu ameliyat sonrası ciddi komplikasyonlar görülmez ancak ilk bir hafta hastanın dinlenmesi gerekir. Başarılı bir Tüp Mide ameliyatı sonrasında kişinin yemek porsiyonları küçülür, midenin kesilen tarafından salgılanan açlık hormonu azalır, sindirim sisteminin anatomisi değiştirilmez.
Gastrik Bypass
Bu operasyon sırasında midenin büyük bölümü atlanır ve küçük hacimli bir mide oluşturulur ve oluşturulan küçük hacimli mide ince bağırsaklara bağlanır. Midenin kullanılmayan kısmı vücutta durur, bu operasyonda hiç bir organ kesilmez; kapalı yöntemle yapıldığı için komplikasyon riski de oldukça düşüktür. Başarılı geçen gastrik bypass ameliyatından sonra çok yemek yenemez, emilim azaldığı için kişinin aldığı kalori azalır; metabolizma hızlanır. Yapılan araştırmalara göre gastrik bypass ameliyatı olan hastaların %90 ‘ı kilolarının %50 sini vermeyi başarmışlardır.