KPGM Football Benhmark Ekibi son 2 yılı baz alarak yaptığı araştırmada kulüplerin piyasa değerini ve UEFA’dan elde ettikleri inceledi. Yapılan değerlendirmede Türkiye’den üç büyük takım Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray son 2 yılda 91 milyon avro gelir elde ederek büyük bir yükselişe imza attılar.
Avrupa futbolunun mali değerinin incelendiği araştırmaya göre Avrupa futbol endüstrisinin önde gelen 32 takımın değeri bir önceki yıla göre %14 artış gösterdi.
Bu sezon güncellenen listede 8 ülkeden 32 takım yer alırken İngiltere’den Leicester City, İspanya’dan Athletic Bilbao ve Türkiye’den Beşiktaş ilk kez yer buldu. İtalya’dan Fiorentina, Portekiz’den Porto ve Fransa’dan Monaco takımları uzun bir aranın ardından liste dışında kaldı.
İngiltere Premier Lig ekiplerinin piyasa değeri olarak en çok artış gösteren ekipler olduğu listede bunun sebebi olarak yeni yürürlüğe giren naklen yayın sözleşmesi gösterildi. İngiliz ekipleri değer artışında %40’lık payla ilk sırada yer alırken onları %25 ile İspanyol takımları takip etti.
Listede daha önce sekizinci basamakta yer alan Türkiye elde ettiği değer artışı sayesinde Hollanda ve Portekiz’i geçerek altıncılığa yükseldi. Kulüplerin bu periyotta değerleri %97 oranında artış gösterdi. Önceden bu listede yer alan Galatasaray ve Fenerbahçe’ye Beşiktaş da eklendi. Tüm bu tabloya rağmen Türk ekiplerinin toplam gelirden elde ettikleri pay sadece %3’te kaldı.
Sportif anlamda elde edilen başarılar neticesinde kasasına toplam gelirden en çok pay koyan ülke İspanya olurken ikinciliği İngiltere aldı. Bu ülkeleri İtalya, Almanya ve Fransa takip ederken Portekiz listede altıncı basamakta yer aldı.
Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş son iki yılda elde ettikleri başarılar neticesinde kasalarına 91 milyon avro koydular. Türkiye gelir sıralamasında elde ettiği 91 milyon avronun %58’ini naklen yayın anlaşmasından %42’sini ise performanstan elde etti. Yüksek oranlar ile Türkiye Spor Toto Super Ligi’ne kaçak iddaa siteleri üzerinden yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.
Kaynak: onlinebahisyap.site