Vücut geliştirme ciddi bir olaydır bu yüzdende vücudunuzu sağlam ve güzel bir hale dönüştürmek istiyorsanız o zaman sıkı bir çalışma programı içerisine girmiş olmanız gereklidir. Vücut geliştirme sporu çok uzun zamanlardan bu yana erkeklerin hep ilgisini çeken konuların başında olmuştur lakin bu bir sabır isteyen süreç olduğundan dolayı da vücut geliştirme sporuna başlamak ve bunu devam ettirebilmekte zorluk çekilebilmektedir.

Vücut geliştirme sporunda bahsettiğimiz gibi ağır çalışıyor olabilir ve sporunuzu eksiksiz yapabiliriniz lakin buna göre vücudunuzun ihtiyacı olan proteini de doğru ve eksiksiz bir şekilde almak durumundasınız. Tüm bunlar ışığında söyleyeceğimiz şey vücut geliştirmede proteinlerin önemidir. Proteinler insan vücudunun yapı taşlarıdır. Dolayısıyla bu yapı taşlarınız ne kadar sağlam olursa kendinizi ve vücudunuzu da o kadar iyi hissedersiniz. Protein tüketimi bu anlamda gerekli ve de düzenli şekilde alınması gereklidir. Lakin proteinleri yalnız protein tozlarından değil besinlerden de tüketebilirsiniz. Örneğin tavuk, balık, hindi ciddi bir protein kaynağıdır. Dolayısıyla öncelikle beslenme yoluyla protein alımı sağlamalı ardından yetersiz geldiği durumlarda protein tozu denilen gıda takviyelerine başvurulmalı. Bu noktada ise sizin vücut gelişiminiz için daha uygun, onu da bilmenizde fayda var.

Bu protein desteklerini almaya başladığınız da uzun dönemler bu şekilde besleneceğiniz için siz de zaman zaman aynı şekilde beslenmeyle birlikte sıkılganlık yaratabilir. Sürekli olarak kendinizi aynı yiyecekleri yiyecek olarak görebilirsiniz lakin burada bu yiyeceklerin pişirme şeklini değiştirdiğiniz de sıkılmanızın da önüne geçmiş olabilirsiniz. Mesela bir gün tavuk haşlama yaparsanız diğer gün tavuk ızgara şeklinde düşünebilirsiniz. Buradaki çeşitlilik sizin elinizdedir ve bunu istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Vücudunuzu yalnızca spor salonlarına giderek şekillendirmek zorunda değilsiniz. Evinizde yapacağınız basit egzersiz hareketleri sayesinde de kısa süre içerisinde hayalini kurmuş olduğunuz vücuda sahip olabilirsiniz. Fakat dediğimiz gibi burada sabır ve düzenli bir beslenme ve çalışma şarttır. İyi beslenen bir insanın günlük öğünlerinde bol bol protein alması gereklidir ve bunu da çok zengin bir şekilde yapması gerekiyor. Bu sizi hızlı bir şekilde kas yapmaya doğru yönlendirecek bir durum olacaktır. Biliyoruz ki kaslarınız ne kadar güçlü ise vücudunuz da o kadar şekillenmiş olacak ancak proteinlerin bu şekillenmede neden bu kadar etkili olduğunu da merak ediyor olabilirsiniz. Gelin isterseniz bu konu üzerinde bir ayrıntıya değinelim. Kasların gelişimi proteinler sayesinde olur bu nedenle de gün içerisinde yeteri kadar protein desteği alamazsanız o zaman kaslarınızın gelişimini de devam ettiremezsiniz ve vücudunuz bu nedenle de gelişimini tam olarak sağlayamaz. Vücut geliştirme beslenmesinde proteinin önemi işte bu denli büyüktür.

İnsan vücudu sağlıklı bir şekilde beslenebilmek ve işlevini de tam olarak yerine getirebilmek için günlük olarak belli miktarlarda proteinlere ihtiyaç duyar eğer siz ihtiyacı olan bu proteini alamazsanız o zaman katabolik denilen bir duruma geçiş yapar. Bu durum ise vücudunu geliştirmek isteyen sporcuların ve kişilerin isteyebilecekleri en son haldir. Bu durumda vücudunuz yalnızca gerekli olan fonksiyonları yerine getirmeye yapacak ve kaslarının da gelişmesini durduracaktır. Fakat bu durumdan da çıkabilmeniz için daha fazla protein almak durumundasınız.  Fazla protein aldığınız da vücut katabolik durumdan çıkarak anabolik duruma geçebilecektir. 

Proteinler vücudunuzda bulunan yağlarında hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlayacaktır. Sağlıklı bir vücut geliştirme sporcusu ihtiyacı olan proteinleri ve de karbonhidratları alamazsa o zaman vücudundaki yağlanmada giderek artmaya devam edecek bu da yağlı bir vücut oluşmasının önündeki yol olacaktır. Daha yağlı olmak demek kilolu ve sağlıksız bir insan olmanız anlamına gelecektir.

Proteinlerin vücuttaki faydaları sayılamayacak kadar fazladır. Lakin yalnızca protein yönünden beslenmeniz değil evinizde vücut geliştirme yapıyorsanız egzersiz hareketlerinizi de düzene getirmek durumundasınız. Vücudun öyle bir durumu vardır ki bir an bile boşluğa düşürürseniz hemen kendisini dinlenme boyutuna alacak ve her kasın çalışmamasını sağlayacaktır. Sağlıklı kalmanın temelinde düzen ve sabırlı olmak yatar.  Bunları yaptığınız sürece maksimum verim almamanız olanak dahilinde değildir. Ağır spor hareketleri sırasında insan vücudundaki kaslar yıpranır ve hücrelerde ölmeye başlar. Proteinler ise hücrelerin yenilenmesine ve de zarar gören kasların yeniden tamir olmasına olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizde de güçlü bir etki hissetmiş olacaksınız. Belki vücudunuzun içerisini göremiyorsunuz lakin siz göremeseniz bile orada ciddi anlamda bir çalışma vardır ve siz dinlenme moduna geçinceye kadar bu çalışma aksaksız olarak devam edecektir.

Vücut geliştirme sporunun ağır hareketler içerdiğini söyledik ve bu ağır hareketler neticesinde vücudunuzda bir takım yıpranmalar olur. Kısaca şunu söyleyebiliriz ki evde ya da bir spor merkezinde vücut geliştirme sporuyla kaslarınızı geliştirmek istiyorsanız ya da yapısını korumak istiyorsanız mutlaka protein tüketimini artırmak ve önem vermek durumundasınız. Egzersiz yapmayan kişilerin günlük protein ihtiyacı kilo başına 0,8 - 1 gr olarak belirlenmiştir. Spor yapan kişilerin ise kaslarını geliştirmeleri için kiloları başına günde ortalama 1,5 gr proten tüketmeleri gerekir. Bu da 80 kg ağırlıkta birinin günde yaklaşık 120 gr protein tüketimiyle eşdeğerdir.

Evde vücut geliştirme çalışan birçok kişi vücut geliştirmeye ilk başladığı zaman çok fazla hata yapmaktadır. Hatta sadece spora yeni başlayanlar değil tecrübeli olanlarda bu hataları yapabilmektedirler. Bunları düzeltmenin yolu var. Bunun için kendinizi gözlemlemeniz ve nerelerde hata yaptığınızı bilmeniz gerekiyor. Hatalarınızı düzelttiğiniz zamanda antrenmanlardan daha fazla yarar almaya başlayacaksınız. Antrenmanların nizami uygulanışını internet üzerinden kolayca bulabilir yanlışlarınızı giderebilirsiniz.

Vücut Geliştirmede Yapılan Hatalar

Vücut geliştirme sporu yapanların en büyük yaptığı hataların başında antrenman tercihleri gelir. Çünkü bir çok kişinin de burada kulaktan dolma bilgilerle hareket ettikleri bilinir. Daha fazla antrenman yapmak demek kaslarınızın daha hızlı bir şekilde gelişmesi demek değildir. Kısa sürede kaslarınızın gelişmesini istiyorsanız antrenmanlarınızla birlikte protein desteğini de artırmak durumundasınız.

Ağır antrenmanlar neticesinde kaslarınıza çok fazla yüklenip protein desteğini az aldığınızda bu kez de kaslarınızdaki gelişim yavaşlamaya başlayacaktır. Bu konuda herhangi bir fikriniz yoksa mutlaka ama mutlaka bir bilene danışmak durumundasınız.

Vücut geliştirmede bir diğer yanlış ise insanın bunun için kendisini ruhen hazırlamamasıdır. Çünkü kaslarınızın doğru ve etkili bir şekilde gelişebilmesi için beyninizin kaslarınıza da sinyal göndermesi gerekiyor. Kendinizi ne kadar şaşırtırsanız beyninizde o derece şaşıracak ve olumsuzluklarla karşı karşıya kalacaksınız.

Vücudunuzu geliştirmek için sınırlı hareketlerle çalışmamak durumundasınız. Bir kas grubunuzu çalıştırmak demek yalnızca bu kasların bağlı olduğu alanların gelişmesi anlamına gelecektir ve bu da istenilen bir durum değildir. Bunun için hangi kas grubunun nerelerde ve buralarında nasıl bir antrenman programıyla şekilleneceğini bilmek ve öğrenmek durumundasınız.  Vücut geliştirme sporunda daima ağır bir tempoda çalışılmaz bu yüzden de nerede sertlik yapacağınızı ve ne zaman mola vereceğinizi bilmek durumundasınız. Sertler ve molalar arasındaki bu denge artırılmamak ve eksiltilmemek durumundadır.