KARAİN KÖYÜ KÜTÜPHANESİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Mustafa Güzelgöz, Ürgüp köylerine eşekle kitap taşıyan “eşekli kütüphaneci” olarak bilinir. Kuşkusuz bu işin öncülüğünü yapmış çok emek sarf etmiştir. Ancak bu çabasında yalnız değildir. Karain Köyü’nde kütüphane kurulmasına öncülük eden öğretmen Rasim Pehlivanoğlu da vardır. Köy kütüphaneleri biranda tüm Ürgüp köylerine yayılmıştır.

Karain Köyü kütüphanesi kurucusu Rasim Pehlivanoğlu 1928 yılı Ürgüp’ün Karain Köyü’nde doğmuştur.1947 yılında Pazarören Köy Enstitüsü’nü bitirmiş, daha sonra da 1964 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü’nde ”Edebiyat Grubu” yeterlik belgesiyle mezun olmuştur. Böylece 1947 yılında başladığı köy öğretmen ve idareciliğinden sonra 1964 yılında orta öğretimde görev almış ve 1978 yılında Argıncık Lisesi Müdürü iken emekli olmuştur. Otuz bir yıl eğitim ve öğretim hizmetinde bulunmuştur.Evli ve dört çocuk babasıdır.

Türkiye'de çok az öğretmenin bulunduğu 1950'lerde Kayseri Pazarören Köy Enstitüsü'nden mezun olan Rasim Pehlivanoğlu, öğretmenliğe başladığı Nevşehir Ürgüp'e bağlı Karain köyünde, tarlada çalıştırıldıkları için okula gönderilmeyen kız öğrencilerin ailelerini mahkemeye vermiştir. 6 kişi yargılanmış ve babalar, birer ay hapis cezası almıştır. Köydeki tüm kız çocuklarını okula kaydeden Pehlivanoğlu, köyde okuma yazma bilmeyenlere kurs verdi. Ardından köydeki halı dokuma binasını kütüphaneye dönüştürmüştür( Kadir Özdamar 21.10.2015 Kayseri Haber).

Ürgüp ilçesine bağlı Karain köyünde 1950 yıllarında kütüphanenin kurucusu Rasim Pehlivanoğlu’ydu. Pehlivanoğlu, Bekir Koca'yı işçi kadrosundan memur olarak işe aldırdığını ve Koca'nın gündüzleri köy halkının tarlada çalıştığını söyleyerek eşeklere sandıklarla kitap yükleyip çevre köylere gittiğini anlattı. Bu durumun, köylülerde kitaba yönelik büyük heves uyandırdığını belirten Pehlivanoğlu, köylülerin kendi aralarında okudukları kitapları takas ettiğini ve okuma oranında ciddi artış olduğunu gördüklerini söyledi. Karain köyüne 1947 yılında atandığını ve 6 yıl öğretmen olarak görev yaptığını söyleyen Pehlivanoğlu, Koca’nın bir süre sonra kütüphaneden ayrılma talebini kendisine ilettiğini söyledi. Koca’yı memur olarak kütüphaneye aldığını, ancak Koca’nın sabit bir yerde kalmak istemediğini dile getiren Pehlivanoğlu, “Niyeti, köylere kitap taşımaktı. Ondan dolayı, eşeklerle köylere kitap götürmeyi kafasına takmıştı. Bekir Koca sürekli sandıklarla köylere açılmayı teklif ediyordu. Daha sonra sandıklara doldurduğu kitapları köylere taşımaya, insanları okumaya teşvik etmeye devam etti. Daha sonra diğer kütüphaneler de aynı şekilde eşek alarak kitap taşımaya başladılar.” 20 Nisan 2019 Sözcü Gazetesi

Bekir Koca

Ürgüplü Eşekli Kütüphaneci olarak bilinen Mustafa Güzelgöz ‘de Ürgüp Kütüphanesi yetkilisi olarak kapatılan Halkevi kitaplarını yakılmaktan kurtararak bir kısmını Karain Köyü kütüphanesine de vermiştir. Mustafa Güzelgöz, Karain Kütüphanesi kurucusu Rasim Pehlivanoğlu’nun talepleri kapsamında “eşekle Bekir Koca’nın kitap taşımasını uygun bulmuştur”(10 Ekim 2010 Yenişafak Gazetesi).

Mustafa Güzelgöz öncülüğünde tüm Ürgüp Köylerini kapsayan bu saygı değer hizmetin Ürgüp Karain köyü kısmında Rasim Pehlivanoğlu’nun katkıları da unutulmamalıdır. Anlatılanlara göre de köylere eşekle kitap taşıma işini de Mustafa Güzelgöz denetiminde merhum Bekir Koca yapmıştır. Bu güzel kültür hizmeti Mustafa Güzelgöz öncülüğünde tüm Ürgüp Köylerine yayılmış ve unutulmaz izler bırakmıştır. Başta Mustafa Güzelgöz olmak üzere Rasim Pehlivanoğlu’na ve işin emektarı Bekir Koca’ya çok çok teşekkür etmek gereklidir.