Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde tütün ürünlerinin önlenmesi ve kontrolü hakkında kentte yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.
 
Orhan Düzgün, daha öncede İl Emniyet Müdürlüğü ile koordineli şekilde trafikte 'WhatsApp İhbar Hattı' kurulduğunu ve bu uygulamanın oldukça fazla yararlarını gördüklerini ifade etti.
 
Vali Düzgün konuşmasını şöyle sürdürdü, “Hatırlanacağı üzere böyle bir uygulamayı İl Emniyet Müdürlüğü ile yapmıştık. Şimdi ise Halk Sağlığı Müdürlüğümüzle bu uygulamaya başlıyoruz. Vatandaşlarımız kapalı ve yasak alanlarda sigara içildiğini gördüklerinde WhatsApp ihbar hattına bildirebilirler. Fakat fotoğraftan ziyade 25-30 saniyelik video gönderirlerse daha faydalı olur. Çünkü fotoğraflarda photoshop olabiliyor” şeklinde konuştu.
 
Daha sonra söz alan Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ, “Bu uygulama bizim için önem arz eden bir uygulama. Tabi burada vatandaşlarımıza çok büyük görev düşüyor. Hedefimiz özellikle kapalı alanlarda sigara içilmemesine yönelik olacak. Herhangi bir işletmede kapalı alanda sigara içildiğini tespit edersek, ilk olarak bu işletmeye asgari ücret bedelinde ceza keseceğiz. Eğer sigara yasağı ihlali devam ederse cezalar katlanarak devam edecek ve üç kez bu ihlal tekrarlanırsa işletme kapatılacak. Sigara içen kişiye ise bireysel olarak 105 TL ceza kesilecek. Vatandaşlarımız lütfen bu konuda duyarlı olsunlar. Suç teşkil eden bir durum olduğunda ‘0505 157 85 38’ numaraya ihbarlarını iletsinler” dedi.
 
Öte yandan Kayseri'de 2015 yılında gerçekleşen denetimlerde, 249 işletme ve 534 kişiye 487 bin TL para cezası uygulanmıştı.