KDV’DE MÜTESELSİL SORUMLULUK
   Değerli okuyucularım; bu yazımda, vergi mükelleflerinin satın almış oldukları mal veya hızmet bedelllerinin'nin finans kuruluşları (Bankalar) veya ptt aracılığıyla ödememesi durumunda, satın aldıkları mal veya hizmet faturasında gösterilen K.D.V nin, satıcı tarafından bağlı olduğu Vergi Dairesine ödenmemesinde, sorumluluğun alıcıya geçeceği anlatmaya çalışacağım.
   Müteselsil Sorumluluk Nedir?
   Müteselsil sorumluluk için, verginin Hazineye intikal etmemişolması gerekir. Hazineye intikal, verginin vergi dairesine nakden ödenmesi veya Devletten olan alacaklar ile takas veya mahsup edilmesi demektir.
   Müteselsil sorumluluklara başvurulabilmesi için, verginin mükellef adına tarh ve tahakkuk ettirilmiş olması gerekir. Mükellefin beyanı veya re’sen veya ikmalen tarh edilen ve (dava açılmamak suretiyle) tahakkuk eden vergi ödenmezse müteselsil sorumludan aranacaktır.
   70 sıra sayılı KDV Tebliğine göre aşağıdakihallerde vergi ödenmemiş sayılacak ve müteselsil sorumluya gidilecektir
.
-Mükellefin bilinen adreslerindebulunmadığı için ödeme emri tebliğ edilememiş olması,
-Kendine ödeme emri tebliğ edilenin mal beyanında bulunmamış olması,
-Mal beyanı ile beyan edilen malının amme (kamu) alacağınıkarşılayamaması,
-Vergi Dairesince, kamu alacağını karşılayacak kadar malın tespit edilememiş olması; gerekir.
Yukarıda açıklandığı şekilde (adreste bulunamadığı için) ödeme emri tebliğ edilemez veya vergi tahsil edilmezse, müteselsil sorumlunun malvarlığına gidilecektir. Müteselsil sorumludan vergi, “ödeme emri” tebliğ edilmek suretiyle istenecektir.
Ödeme emri ile müteselsil sorumludan satın aldığı mal veya hizmete ait Katma Değer Vergisi istenecektir. 70 no’lu tebliğe göre varsa bu vergiye ait gecikme faizi ve/veya gecikme zammı da müteselsil sorumludan ödeme emri ile istenecek, cezalar istenmeyecektir.
   Müteselsil Sorumlulu Olmamak için ne Yapmalı?
Maliye bakanlığın yayınladığı 82 sıra sayılı KDV tebliğinin 1. Bölümünde KDV’inde müteselsil sorumluluk ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştır. Tebliğ 70 sıra sayılı KDV Tebliğini kaldırmamıştır. Danıştay’ca iptal edilen paragraf hariç yürürlüktedir. Ancak, satıcıya yapılan ödeme tebliğde belirtildi ğişekilde yapılırsa, müteselsil sorumluluk söz konusu olmayacaktır. Konu aşağıda açıklanmıştır.
  1- Mal ve hizmet alıcıları, aldıkları mal ve hizmetin KDV dahil bedelini banka veya benzeri finans kurumlarından ödedikleri takdirde satıcının vergi dairesine ödemediği vergiden sorumlu olmayacaktır, sorumlu olmamak için yapılan ödemenin aşağıdaki şekil ve şartlarda yapılması gerekir.
-Ödeme satıcının banka veya finans kurumundaki hesabına yapılacaktır.
-Ödeme sonucunda düzenlenen belgede, satıcının veya adına hareket edenlerin adı soyadı veya unvanı ve banka ve finans kurumundaki hesap numarasıile vergi numarası doğru olarak yazılacaktır.
Ödeme ile fatura tarihi arasında fazla zaman farkı varsa, ödeme belgesine (Banka dekontuna) ödemesi yapılan fatura (veya faturaların) tarih ve numarasının da yazılması uygun olacaktır.
2- Alıcı, Ödemeyi Satıcının AdıYada Unvanının ve Vergi Numarası Yazılı Çekle Öderse Müteselsil Sorumlu Tutulmayacaktır.
Tebliğ; “Ödemenin çekle yapılmış olması halinde Türk Ticaret Kanununun 697. maddesinin 1 ve 2 numaralı fıkrasına uygun olarak çek düzenlemeleri ve lehine çek keşide edilenin vergi kimlik numarasını doğru olarak yazdırmaları”halinde de alıcının müteselsil sorumlu tutulmayacağını belirtmektedir.
Çek Ticaret Kanununda düzenlenmiş bir kambiyo senedidir. Birçok çeşidi vardır. Bunlara girmeden kısaca Tebliğin düzenlenmesini istediği çekten söz edeceğiz. 82 sayılı Tebliğin istediği çek, çekin üzerine lehdarının (çekin verildiği kişinin) adı soyadı (veya tüzel kişilerde unvanı) ile bunun hemen yanına vergi numarasının açıkça ve doğru olarak yazıldığı çektir. Bu şekilde düzenlenmiş çekle yapılan ödeme, alıcıyı müteselsil sorumluluktan kurtaracaktır. Çekin lehdar kısmı boş veya sadece “hamiline” sözcüğü varsa, satıcı vergiyi ödemezse, alıcı bundan müteselsilen sorumlu olacaktır.
  3- Kredi Kartıyla Ödeme
Şirket kredi kartı ile yapılan mal alımlarına ilişkin ödemeler hususunda bankalardan alınacak durumu tevsik eden bir yazı ibraz edildiği takdirde, bu alımların Tebliğin (III/1.1.) Bölümü kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Ancak, şirket ortağı veya çalışanlarına ait kredi kartı ile yapılan alımların bu kapsamda değerlendirilemeyeceği tabiidir. (GİB İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 06/04/2012 tarihli ve B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.32-1223 sayılı özelgesi)
Şeklinde görüş bildirilmiştir.
 
  Bazı Hallerde Ödemeler Tebliğde Belirtilen Şekilde Yapılsa Bile Müteselsil Sorumluluk Devam Edecektir.
Ödemeler tebliğde belirtilen şekil ve araçlarla yapılsa bile aşağıdaki durumlarda müteselsil sorumluluk,
-Alıcı ile satıcı arasında muvazaaya dayanan işlem yapıldığının;
-Alıcı ile satıcı arasında menfaat sağlayan doğrudan bir ilişkinin veya hısımlık sermayeye katılma, organizasyon veya yönetimi içinde yer alma şeklinde bir ilişkinin bulunduğunun;
Vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen bir raporla tespit edilmesi hallerinde devam edecektir.
Ayrıca, dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaretşirketlerinin kendi ödemelerinin bu şekilde olması yetmez, müteselsil sorumluluktan kurtulmaları için, ihracatına aracılık ettikleri mükelleflerinde bu şekilde ödeme yapmış olmaları gerekir.
   SONUÇ
   Anadolu deyimiyle siz siz olun Satın aldığınız mal veya hızmet bedeli Ödemelerinin tamamını tebliğde belirtildiği şekilde, satıcının banka hesabına ve satıcının adının ve vergi numarasının yazılı olduğu banka dekontu ve aynı bilgileri içeren çekle veya teyid etmek şartıyla şirket kredi kartıyla yapın.
   Aksi halde satıcıya ödediğiniz KDV’ni bir de vergi dairesine üstelik gecikme faizi veya zammı ile ödemek durumunda kalırsınız. SMMM Şerafettin ARSLAN