KÖY ÖĞRETMENLİĞİNDEN YAZARLIĞA HATİCE SÖNMEZ KAYA

Doç.Dr. Faruk GÜÇLÜ

Aslen Kırşehir’de doğumlu, ilk ve ortaokulu doğduğu kent olan Kırşehir’de bitirdi. Nevşehir’e bağlılığı Nevşehir Kız Öğretmen Okuluna yatılı olarak kaydolmakla başladı. Daha sonra Göre Kasabasına gelin oldu. Eşini erken yaşlarda kaybetmesi, yazarı yaşama küstürmedi. Aksine daha sıkı sarıldı yaşama. Öğretmen olmayı tercih etti. Babasının Köy Enstitüsü geleneğinden olması, mesleğini seçmesinde etkili olduğunu biliyoruz.


Köy ve kasabalarda, kent merkezlerinde ve özel okullarda olmak üzere otuz sekiz yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra emekli oldu. Emeklilik yaşamını Ankara’da sürdürüyor.

Sınıf öğretmenliğinin ve köylerde yaşanan sıkıntıları öykülerine yansıttığını görüyoruz. Çağdaş Türk Dili, Ekin Sanat, Deliler Teknesi, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü, İzmir Adabelen, Yeni Dönem Edebiyat dergilerinde yazı ve öyküleri yayınlanmıştır.

Başlıca kitapları; Babil’in Peri Masalları(ortak yayın), Dilsiz Ay, Gün Gülü, Üşü olarak sayılabilir. Hatice Sönmez Kaya Deneme ve Öykü alanında ciddi eserler veren bir yazarımızdır.

“ÜŞÜ” adlı öykü kitabı; Nisan 2017 tarihinde yayınlandı.. Kitap dosya aşamasında ‘Arif Baş Öykü Yarışması’nda dil ve anlatım özeni nedeniyle özel ödül plaketi aldı. Yazarın ‘Yasaklı Gülüşler’ adlı öyküsü “Deli Zeynep Yarışmasında ikinci olmuştur.

Hatice Sönmez Kaya, Anadolu’nun kıraç topraklarında yaşayan insanların sorunlarından esinlenerek yazdığı öykülerinde içtenliği, samimiyeti ve sorunlara içten bakışıyla yansıtıyor. İnsanların çaresiz ve üşümüş yüreklerini ısıtıyor, her öyküsünde insanımızı ve Anadolu’yu sıcacık sevgisiyle kucaklıyor.

Özellikle ÜŞÜ adını taşıyan kitabında; Hatice Sönmez Kaya öğretmenlik mesleğinin samimiyetini, içtenliğini ve duyarlığını yansıtan öykülerde, unutulmuş, ötelenen, dışlanmış insanlarımızın sorunlarını irdeliyor. Sosyal yaşamdan kopuk, basın, kitap ve her türlü iletişimden uzak, gelişmelere kapalı ve bunlardan habersiz insanların yaşamlarından kesitler sunuyor.

Göre Kasabamızdan çok sayıda yazar ve bilim adamının yetiştiğine tanık oluyoruz.

Hatice Sönmez Kaya, Anadolu insanının yaşamını içtenlikle öykülerine yansıtıyor. Kadınca ve öğretmen gözüyle bir bakış açısı var öykülerde.

Hatice Sönmez Kaya “Gün Gülü” isimli kitabında da çilekeş bir kadının, bir ömrü azaltan kocasının zulmünden kaçışını ya da çaresizliğini, engelli genç bir kızın iç dünyasını, yaşamın baharındaki çocukların umutsuzluğa mahkûm edilişini, yaşlı bir adamla zorla evlendirilmekten kaçan genç kızın kurşunlanarak öldürülüşü, gibi pek çok olağan yaşam kesiti şiirsel, sıcak ve samimi bir dille okura öykü olarak sunulmuş.

Kendisinden yeni eserler bekliyoruz.