Kozaklı Aşığı Bir Araştırmacı; Feridun Türkmen

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Feridun Türkmen, herkese örnek olacak bir yaşam öyküsüne sahip bir araştırmacı, ozan. Kendisi akrabam olduğu halde onunla henüz yüz yüze tanışma fırsatım olamadı. Kozaklı ve Kalecik tarihini anlatan kitabı sebebiyle birkaç kez 2016 yılında konuşmuştum. 2020 yılında bu sanal konuşmalar sıklaştı.Tanıdıkça kendisinin bir derya olduğunu anlamaya başladım.

Feridun Türkmen 1956 yılında Kozaklı ilçesi Kalecik Kasabasında doğdu. 11 yaşında annesini kaybetti. 1967/1970 arası Mucur Ortaokulu’nda okudu. 1992 yılında armut ağacından düşerek yürüme yetisini kaybetti.28 yıldır yatağa bağımlı olarak Kalecik’te yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Eğitmen olan babasını 83 yaşında 1991 yılında kaybetti. Siyasetçi Osman Bölükbaşı ile akrabalık bağı da var. Anne tarafından Karacakurt baba tarafından Herikli aşiretine mensup. Dört kuşak öncesinde bize de akraba oluyor.

2016 yılında yayınlandığı alanında ilk olan Tarihte Kozaklı ve Kalecik kitabından sonra Yöremizin Tarihi ve Kültürü isimli kitap üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Tarihte Kozaklı ve Kalecik kitabında Kozaklı ve Kalecik detaylı bir biçimde irdeleniyor. Kozaklı köylerinin tarihine yönelik çok önemli ve tarihsel tespitler var. Karacakurt ve Herikli aşiretlerinin bölgeye yerleşimleri anlatılıyor. Dedemiz olan “Ser Muhtar” Memiş Ağa ya da AşıkMemiş de kitapta yer bulmuş. Bu kitabı Kozaklı Belediyesinin tekrar basmasında yarar olduğunu düşünüyorum.

Feridun Türkmen ayrıca aşık edebiyatı alanında eserler de veriyor. Bazı dörtlükleri çok güzel

“Herkes çalışıyor ama kesesine

Mermer dedim ellerin paşasına

Ne desem menfaatine yasasına

Doğru yolumu işte seçemedim”

Halk şiiri türünde şiirlerde yazan Türkmen yörenin güzelliklerini, toplumda yaşanan olumsuzlukları da dizelerine yansıtıyor.

**

“Sabahın seheri tan vaktinde

Horozun öter sesini özledim

Aklımda kalan geçen dünde

Tandırı külü közünü özledim”

Özlemek başka bir şey. İnsan ulaşamadığı, doya doya yaşayamadığı şeyleri özler.

**

“Düştüm nede iyi oldu dediler

Öyle desinler bakalım gidiler

Kendileri haramı horu yediler

Aslan olmuş vay eski kediler”

Bu dörtlükte de Ozan ciddi bir serzenişte bulunuyor anlayana.

**

Akıl ermedi ki böyle zamanın fendine
Değirmen taşı dönmez kendi kendine
Anında çarpar denk düşerse punduna
Söyle güvenilecek insan sayısımı kaldı

Kapkaç hırsızı uğursuzu bekler boşluğu
Dolandırıcı av bulmazsa gelmez dışlığı
Dikkat et çalar senin cebindeki harçlığı
Söyle güvenilecek insanın iyisimi kaldı

**

Feridun Türkmen’den nice yeni ürünler bekliyoruz. Feridun Türkmen gibi yerel araştırmacılara da Valilik Makamının il Kültür Müdürlüğünün sahip çıkması gerekiyor.