Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğündeki Kartal Belediyesi, Tasarımcılar Kartal’da etkinliğinin ardından bu kez de 79 ayrı üniversiteden 420 tasarımcı öğrenciyi Kapadokya’da buluşturdu.

Kente estetik katmak amacıyla Kartal Belediyesi tarafından kurulan TAK (Tasarım Araştırma ve Katılım) Kartal, farklı coğrafyalarda eğitim gören 420 üniversiteli tasarımcıyı; kentleri keşfetme ve görünür kılma amacıyla bir araya getirdi. 79 üniversiteden gelen 420 tasarımcıya Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve kızı Zeynep Öz ile Gülşehir Belediye Başkanı Vahdi Arısoy, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, TAK Kartal Kurucusu ve Şehir Planlamacı Faruk Göksu ve öğretim görevlileri eşlik etti eşlik etti.

Cuma günü başlayan ve Pazartesi günü sona erecek olan ‘Tasarımcılar Kapadokya’da etkinliğinde gruplara ayrılan 420 tasarımcı öğrencisi, kampın birinci gününde Kapadokya’nın muhtelif alanlarını gün boyu inceledi. Tasarımcılar kampın ikinci gününde ise Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ile bir araya geldi.  

Ayrıntılar geçmişle geleceği birleştirebilir

Kapadokya Kartal Hotel’de toplanan genç tasarımcılara Kapadokya hakkında bilgi veren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "Hepinizi burada görmekten mutluluk duyuyorum. Sizlerin burada olması bizim için önemli. Çünkü geleceği  tasarlayacak olan sizlersiniz. Biz yöneticiler inanın sizlerden çok şey alabiliriz. 2008 yılında hekimliğime son verdim ve emekli oldum. Eşimle birlikte Norveç’e gittik. Bergen Parkı’nı geziyoruz.25 yaşlarında sarışın bir hanım elinde pürmüz Bergen Parkı’nda taşların arasındaki otları yakıyor. Merak edip sordum. O da -eğer o ot büyürse kökleri taşları yerinden oynatacak ve biz tekrar yapmak zorunda kalacağız- dedi.  Ben Samatya’da ihtisas yaptım. Karşımda Yedikule Surları ve üstünde incir ağaçları. Ben o ağaçlara yıllarca güzel birer yeşillik olarak baktım. O kızın o lafından sonra tarihi yok eden katil yeşil diye bakmaya başladım. Tasarım bu. Kent yönetmek bu. Ufak bazı şeyler geçmişle geleceği birleştirebilir. Sizlerin fikirleriniz bu yüzden önemli. 
Geldiğiniz coğrafyayı dün gezdiniz. Karşıda Erciyes Dağı, arkanızda Hasan Dağı. İkisinin farkı zamanlardaki lavlarından oluşan bir coğrafya. Ama 1071’de buraya geldik.  Anadolu’ya girdik. Ama Anadolu boş değildi. Lidyalılar, Frigyalılar, Asurlular. Bu coğrafyada  birçok medeniyet yaşadı. Hepimiz onların karışımıyız. Geçen hafta aşure dağıtıldı. Aşurenin içine giren her tat ayrı güzellikte. Ama hepsi bir araya gelince çok başka bir güzellikte bir tat ortaya çıkıyor. Hepimiz değişik inanç ve görüşlere sahip olabiliriz. Ama aşure gibi hep bir arada bambaşka güzelliklerle yolumuza devam edebiliriz. İşte sizler o tadın bozulmasına engel olacak olanlarsınız. Bu yüzden sizlerin gelişimi gelecek için bizler için çok önemli. 

Ahilik, Mevlevilik ve Bektaşilik, ezoterik felsefenin merkezi burası

Bu coğrafyada Mevlana var. Hacı Bektaş-i Veli var. Biraz ileride Ahi Evran var.  Ahilik, Mevlevilik ve Bektaşilik. Burası ezoterik felsefenin  merkezi . Yani burada felsefe var, peri bacaları ile bir coğrafi harika var, tarih var. Medeniyet hep geçmişte şehirden köye doğru ilerlemiş. Bu bulunduğumuz coğrafyada biraz daha tersi olmuş. Karacaören 13.yy, Derinkuyu yer altı şehri ile milattan önce, Ürgüp, Avanos çömlekçiliğin yeri o da eski. İçinde bulunduğumuz yer eski adı ile Asapsu tarihi 12-13 yy dayanıyor. Nevşehir’de Muşkara adında bir köyden birisi çıkıyor saraya gidiyor Enderun Mektebinde okuyor. Yükseliyor paşa oluyor. Sadrazam oluyor. Padişahın kızı ile evleniyor. Damat oluyor ve bir devrede adını yazdırıyor. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa.  Padişahdan bir ferman alıyor. “Kim ki Nevşehir’e yerleşirse 3 öğün karnı doyar ve askerlikten muaf olur” diye. Dolayısı ile çevre illerden gelenler buraya yerleşiyor. Demin de dediğim gibi ilçelerden merkeze doğru inen bir kültür değişimi var. Bunu göreceksiniz.  Burada yapacağınız çalışmalardan biri Hacı Bektaş-i Veli Dergahını gördüğünüzde düşünmeniz gereken şey buranın geçmişini nasıl geleceğe taşırız. Bunu düşünebilirseniz, düşlerseniz ve bu dönüşümü sağlayabilirseniz bu çalışmadaki en büyük kazancınız bu olacak belki de. Hepinize kolaylıklar diliyorum. Güzel günler geçirmenizi diliyorum. Katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum”.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün ardından konuşmasını yapan Gülşehir Belediye Başkanı Vahdi Arısoy Gülşehir’de turizmin ihmal edildiğine değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ben burada göreve geldiğimde sayısal imar planımız yoktu.  Sayısal imal planı yaptırdık. Şu anda da su, doğalgaz, kanalizasyonla ilgili önemli çalışmaların yapımını gerçekleştiriyoruz. Sizlerin bizlere vereceğiniz fikirler ilçemiz için çok önemli.  Şu anda projelerimiz arasında Hükümet Meydanı’nın düzenlenmesi var. Orası ile ilgili fikir verirseniz bizim için çok güzel olur. Şehrimiz turizm yönünden zengin bir bölge fakat tanıtımı pek yapılmamış. Kartal Belediye Başkanımız bu yörenin insanı. Sizleri burada bir araya getirdiği ve yöremize vermiş olduğu destek için Altınok Başkanımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Şehir Plancısı Faruk Göksu programda yapmış olduğu konuşmada Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür ederek öğrencilere tasarımla ilgili fikirler verdi. Daha önce 280 tasarımcı ile yapılmış olan kampdan bahseden Göksu öğrencilere “Artık kamu kurumlarında iş bulmak çok zor sizlere tavsiyem kendinize TAK grupları gibi gruplar oluşturup iş imkanları yaratın” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından tasarımcılar Hacı Bektaş-i Veli Dergahı’na gittiler. Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu  tasarımcı öğrencileri Kemal Kılıçdaroğlu Karanlıktan Aydınlığa İnsanlık Müzesi’nde ağırladı. Hacıbektaş Belediye Başkanı Selmanpakoğlu konuşmasına Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e Hacıbektaş’a vermiş olduğu katkı ve değerden dolayı teşekkür ederek başladı. Konuşmasına devam eden Selmanpakoğlu  öğrencilere Alevi Bektaş-i öğretisi hakkında bilgi vererek yöreyi tanıttı. Daha sonrasında tasarımcılar Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı’nı gezdiler. Dergah gezisi sonrasında gruplara ayrılan gençler çalışma alanlarında keşif gezisi gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz bir grup tasarımcıya Hırka Dağı’nda bulunan çiftliğini gezdirerek çiftlik hakkında bilgi verdi. Keşif sonrasında tasarımcılar Kapadokya Kartal Hotel’e dönerek gruplar halinde tasarım çalışması yaptılar.
4 Gün sürecek etkinliğin üçüncü adımı olan 8 Ekim Pazar Günü grup çalışmaları ve çeşitli sunumlar gerçekleştirilecek. Etkinlik 9 Ekim Pazartesi günü son bulacak.