Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da desteklediği 4. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali, 6 misafir ülke, 48 şehirden 124 sanatçıyı Bursa'da buluşturdu. Türkiye'nin önemli kilit ve anahtar koleksiyoncularından Nevşehirli Kültür Bakanlığı Sanatçısı Mehmet Yuğuran, Osmanlı kapı kilitleri kolleksiyoneri olarak Bursa'da Kültür Bakanlığının düzenlediği festivalde Nevşehirimizi Temsil Ediyor. 

Nevşehir Kapadokya Bölgesinin eşsiz kültür ve sanat zenginliğini yansıtan önemli bir tarih mirası olarak gösterilen "Taş Kapıdan Taçkapıya" kilit ve anahtarlara hayat veren Türkiye'nin önemli kilit ve anahtar koleksiyoncularından Nevşehirli Mehmet Yuğuran, yöreye ait kapı kilit ve anahtarlarını bu kez Bursa'da  sergiliyor.

“KAPI TOKMAKLARININ DİLİ”

Kapı tokmaklarının kadın, erkek ve çocuklar için farklı şekillerde yapıldığını da kaydeden Yuğuran, ”Genelde çatal kapılarda iki tane kapı tokmağı kullanılmış. Ya bir tanesi büyük bir tanesi küçük olarak kullanılmış. Büyük olanı erkekler geldiği zaman çalışıyor, küçük olanı tiz sesli bayanlar geldiğinde çalıyor. Ona göre de haremlik selamlık usulü içeriden erkek çalmışsa erkek karşılıyor, bayan çaldıysa içeriden bayan karşılıyor. Bir de iki tokmak da aynı ise eğer kapının biri sabit biri de devamlı açılır olduğu için sabit olandan daha bir tok ses çıkıyor. O tarafı bayanlar çalıyor, diğer tarafı erkekler çalıyor. Aynı şekilde haremlik selamlık usulü erkek çaldıysa erkek, bayan çaldıysa bayan çıkıyor” şeklinde konuştu. 
 

Geleneksel El Sanatları Festivali 24-28 Nisan tarihleri arasında Bursa Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuar Alanı'nda kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Mehmet Yuğuran (Osmanlı kilitleri sanatkarı) 

1967 Nevşehir doğumlu olan Mehmet Yuğuran ustamız ilkokul ortaokul ve liseyi Nevşehir'de okudu. Dokuz Eylül Üniversitesi değerli taş ve metal işlemeciliği bölümünden mezun oldu. Aynı zamanda Bakırcı ve antikacı olan babasının yanında çıraklık kalfalık ve ustalık yaptı. Çocukluk yaşlarında evlerinin karşısında ki tarihi bir evin kapı kilidinden etkilenerek babasının da desteği ile kilit koleksiyonuna başladı. Koleksiyonda Osmanlı kapı kilitleri, asma kilitler, anahtarlar ve ahşap kilitler yer almakta olup, bu kilitler doğduğu yer olan Nevşehir Kapadokya bölgesine ait olması ile de dikkat çekmektedir.

Şu anda birikimleriyle dünyaca ünlü bir kilit koleksiyoneri olup, Kültür Bakanlığı Osmanlı kilitleri sanatkarı belgeseli belgeli olarak sanatını icra etmektedir. En büyük ideali Osmanlı kilit müzesi açmak ve Osmanlı kilitleri ile ilgili geniş çaplı bir kitap yazmaktır. Osmanlı kilitlerini restore ederek aynı usulde yenilerini yaparak ve bu konuda araştırmaları ile kendi tasarımları olan kilitleri yaşatmaya devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babası olan Mehmet Yuğuran ustamız yabancı dil olarak İngilizce bilmektedir...

Kültür Bakanlığı sanatçısı olarak Mehmet Yuğuran'ın Nevşehir'in Uçhisar beldesinde "Antikite Mehmet" isimli bir antika dükkanı işletiyor.