Türkiye’nin en önemli el sanatları merkezi konumundaki Nevşehir’in Avanos ilçesinde çanak ve çömleklerin çeşitliliklerinin artırılmasına yönelik üretilen milimetrik ölçülerdeki çanaklar, ilgi görüyor. Dekorasyon malzemesi olarak büyük bir beğeni kazanan milimetrik çanakları yapan 29 yıllık çanak ustası Hasan Bircan, bu tür çanak ve çömleklere minik çocukların daha çok ilgi duyduğunu söyledi.
Nevşehir’in Avanos ilçesinde kendine özgü topraklardan yapılan ve tarihi M.Ö.3000. yıllarda Hititler’e kadar uzanan geleneksel Avanos çanak ve çömlekçiliğinin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve çeşitliliğinin artırılmasına önem verdiklerini belirten çanak ustası Hasan Bircan, kimi zaman boyları 1,5 metreye kadar ulaşabilen çanak ve çömleklerin üretiminin yapıldığı Avanos’da 1 cm. ve 1,5 cm. ulaşan farklı çanak ve çömleklerinde artık tezgahlarda yerini aldığını söyledi.
Oldukça zor ve zahmetli olmasına karşın, üretiminin yapıldığında oldukça ilgi çekici boyutlarda ortaya çıkan çanak ve çömleklerin özellikle Avanos ilçesini ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çektiğini belirten Bircan, üretimini yaptıkları bu çanak ve çömleklerin kolye, küpe olarak bayanlara süs malzemesi olduğu gibi araç ve evlerinde dekoratif zenginliğine katkıda bulunulmak üzere sakın alındığını söyledi.