Turizmci olan ve aynı zamanda başta sinema olmak üzere farklı sanatsal projelerde görev almış Fatma Nur Başaran’ın geçtiğimiz günlerde Nevşehir’de açılan “Gülümsemenin Dili” isimli fotoğraf sergisi yoğun istek üzerine Avanos’taki Güray Müze’de sergileniyor. Başaran’ın, Burma iç savaşından dolayı Tayland’a sığınan çocukları konu ettiği sergi 26 Nisan 2016 Salı günü 14:00’de Güray Müze’de açılacak ve 29 Nisan’a kadar görülebilecek.
Başaran serginin amacını ve konusunu açıkladı: “Gülümsemenin Dili”   fotoğraf sergisinin kahramanları;  Tayland-Burma sınırında Baan Unrak Foundition, yani “neşe yuvası” isimli projenin güzel yürekli çocuklarıdır.  Tayland devleti tarafından desteklenen bu projede gönüllü olarak çalıştım. Projenin amacı  Burma iç savaşından dolayı Tayland’a sığınan çocukları tedavi ederek topluma kazandırmak... Baan Unrak aynı zamanda bir şifa merkezi; ve orada sadece çocuklar değil, kimsesiz kadınlar da yaşıyor. Bu kadınlar  gönüllü annelik yapıyorlar. Ormanın içinde bulunan yuvada kadınlar ve çocuklar kendi yiyeceklerini kendileri üretiyorlar. Kadınlar kumaş dokuyor ve bu kumaşlardan ürünler yapıp satıyorlar. Çocuklar sponsorlar yardımıyla okutuluyor. Ve en güzeli, çocuklara evrendeki bütün varlıklara sevgi duyulması öğretiliyor. Onlar, kocaman bir aile olmayı çoktan başarmışlar.
Onlarla yaşadığım zaman zarfında dayanışmanın, üretimin, eğitimin bir arada olabileceğini gördüm. Çocuklardan sevginin ve doğanın iyileştirici gücünü öğrendim. İnsanin, kendi kalbine ulaştığında bulduğu huzuru htim. Yüreğime en çok dokunan, “savaş mağduru çocuklar” olmalarına rağmen, gözlerindeki yaşama sevincinin hep var olmasıydı. Yaşadıkları acılar ve bu acıların yaratığı evsiz, kimliksiz, kimsesiz yaşam, dünyaya inat onları daha güçlü kılıyordu.
Savaş mağduru çocuklarla yaşamaya başladığımda anladım ki; güçlerini doğadan ve sevgiden alıyorlardı. İşte o an bir kez daha anladım ki: “Sarılmak sevginin en güzel ifade biçimi” imiş.
Çocuklarla vakit geçirdiğim zamanlarda onların fotoğraflarını ve görüntülerini çektim. “Gülümsemenin Dili” isimli sergimle, onların yaşamlarını kendi objektifimden aktarmaya çalıştım. Onların güzel enerjilerini sizinle paylaşmak istedim.