İngiliz kadın seyyah, yazar ve casus Gertrude Margaret Lowthian Bell'in 100 yılı yıl aşkın bir süre önce dünyanın çeşitli yerlerinde çektiği fotoğrafları ve anıları, internette satışa çıkarıldı.
1890-1900’lü yıllar arasında bir İngiliz casusu olarak Anadolu ve Ortadoğu’yu karış karış dolaşan Bell’in satışa çıkan fotoğrafları arasında az sayıda da olsa Kapadokya’ya ait olan görsellerde yer alıyor.

Newcastle Üniversitesi'ndeki Gertrude Bell Kütüphanesi'nin internet üzerinden satışa çıkardığı fotoğraflar arasında, Bell'in Kapadokya, İstanbul, Efes, Milet ve bazı diğer antik kentlere ait olanlar da yer aldı.

Bell’in anılarında, "Ülke insanları gri bir gökyüzü altında gülümsüyor ve keyifliler.” şeklinde anlattığı Anadolu’da çeşitli alanları gezip notlar aldığı belirtiliyor.

BELL KİMDİR
Gertrude Margaret Lowthian Bell 14 Temmuz 1868 tarihinde İngiltere'nin Durham County kentinde zengin bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Yazar,seyyah,casus ve dağcı olan Bell, 1902’de seyyah ev yazar tanımıyla Anadolu’ya gelmiş, Ortadoğu’da araştırma ve incelemelerde bulunmuştur.

Mezopotamya'da Geç Hitit Dönemi'ne ait olan Karkamış'da önemli keşif ve incelemelerde bulundu, kazılar yaptı. 1919 yılındaki Paris Konferansı'na delege olarak katıldı ve Irak'ın sınırlarının belirlenmesi için çalıştı.

İngiltere'nin çıkarları için Ortadoğu'da çeşitli faaliyetlerde bulundu,casusluk yaptı.İngilizler'in Ortadoğu politikasını planlayanlar arasında yer aldı.

1890-1900 yılları arasında çekilmiş bu fotoğrafları ilk defa göreceksiniz.