Anadolu'nun kadim kenti Nevşehir bir çok değerli şahsiyetler yetiştirmiş önemli bir merkez. İşte Uçhisar kasabasına değer katan önemli bir şahsiyet; CİCİ AHBAB (Mustafa USKAR 1904 – 1974)

1904 yılında Uçhisar’da dünyaya gelen “AHBAB” ailesinin tek çocuğudur. Osman ve Fatma çiftinin uzun yıllar çocukları olmaz. Allah’a dua eder adaklar adarlar. Herkez gibi onlar da çoluk çocuğa kavuşmak isterler. Hatta bir oğlumuz olduğunda bağ-bahçe işinde çalışmazsa çalışmasın, yeter ki olsun diye dilekte bulunurlar. 1904 yılında bir erkek çocukları olur ve adını Mustafa koyarlar. Mustafa 10-15 yaşına kadar her çocuk gibi mahallenin Hocası Hacı İzzettin Efendi’den din dersi ve Kur’an okumasını öğrenir. Çocuk yaşta olmasına rağmen emsallerinden önce hafız olur. Kuran-ı Kerim’i ezbere hatmeder. Okuduğu kitapların etkisine giderek dervişliğe heveslenir. Dünya işlerinden uzaklaştıkça devamlı ezbere Kuran’dan ayetler okur ve kimseyle konuşmaz. Sadece Ahbab, Cici Ahbab der. Sorulara cevap vermez olur. Uçhisar halkı da ona “ CİCİ AHBAB” diye hitap ederdi.

Arap-Osmanlı giysisi olan üç peşli denilen entari gibi bir elbise giyer ve onunla gezerdi. Bilhassa Cuma günleri Nevşehir’e gider bütün esnafı dolaşır, fakat bir istekte bulunmazdı. Nevşehir esnafıda Cici Ahbab’ı boş çevirmezlerdi. Çünkü onun dükkanlarına geldiği gün işlerinin daha iyi olduğuna inanır, dört gözle Cici Ahbab’ın dükkanlarına varmasını beklerlerdi. Manifaturacılar kumaşını verir, terziler ücretsiz dikerlerdi. Üst üste dört veya beş kat giydiği bu elbiselerin cepleri hiç boş olmazdı. Cuma günleri Cici Ahbab’ın Nevşehir’den gelmesini de Uçhisar’lı çocuklar beklerler.

“Ahbab, Cici Ahbab bavişti bavişti, çay içti savuşti” gibi sözlerle kızdırıp para isterler. O da cebindeki bütün parayı saçardı. Çocuklarda topladıkları paraları alıp kaçarlardı. Cici Ahbab düğün yemeklerinde ve cenaze evlerinde mutlaka bulunurdu.

Nevşehir köy ve kasabalarında herkez Ahbab’ı tanırdı. Cici Ahbab çoğu geceler sabaha kadar yüksek sesle kuran okur ve Uçhisar kalesinden yankılanan sesle daha da çoşar var gücüyle bağırırdı. Bu durumdan kimse rahatsız olmazdı. Nevşehirli 35 yaşlarında Ayşe isminde bir bayanla dört yıl kadar evli kalan Cici Ahbab 1974 yılında 72 yaşında iken vefat etmiştir. Kabri Uçhisar Mezarlığındadır.

ALLAH rahmet eylesin MEKANI CENNET olsun...


AHMET KUTLAR