Unutulmaz lezzetlerimizden ve yöresel değerlerimizden olan yufka ve bazlama yapımı artık ilimiz Nevşehir de son yıllarda unutulmaya başlandı.Bir dönemin her evde olmasa olmazı Yufka ekmeği ve bazlama şimdilerde özel misafirlerin en gözde ikramı oldu.Öyleki Nevşehir yöre şivesiyle,Ah bi Olsa da yisek dedirten ve bugün Nevşehir de sıcağı sıcağıa sizler için FİB Haber Objektiflerimize kaydettiğimiz bu görüntüyü sizlerle paylaşıyoruz.

Ah bi bazlama olsada yisek…

Ev  Bazlaması Tarifi

Bugün sabah kahvaltımızda  Anadolunun ve Nevşehirin vazgeçilmezi Bazlama Ekmeğini yapalım mı ?Haydi kollarımızı sıvayalım.

Ev Bazlaması  yağsız pişirildiği için ve katkı maddesi olmadığından çok sağlıklı bir ekmek aslında . Arasını açıp şöyle birde maydanoz , domates, beyaz peynir ile yemeside ayrı bir lezzet.  Ben Eşimin yengesi ve halasından öğrendim Bazlamanın yapılışını , tabii yaylalarda sağlıklı odun ateşinde ocaklarda pişiriliyor ve ne güzel oluyor arkasından Yufka ekmeği yapılır . Yufka ekmekleri biter , İçli bazlamalar yapılır. İmece usulü sırayla komşu hanımlar toplanırlar yaparlar çıtır, çıtırrr kuru yufka ekmeklerini.. Katkısız ve gerçek buğday unu! nede güzel yapar lezzetlerini. Biz ev usulü yapacağız tabii Bazlamamızı.

 

Ev Bazlaması Tarifi  Hamuru için

 

malzemeler:‎

 

1 su bardağı ılık süt

 

 yarım paket yaş maya

 

 1 çorba kaşığı toz şeker

 

1 tatlı kaşığı tuz

 

1 çay bardağı su

 

Bazlama Hamuru  nasıl Hazırlanır?

Yaş mayayı yoğurma kabımıza alıp üzerine toz şeker döküp , Ilık sütüde ekleyip bir süre mayanın erimesini bekliyoruz. Tuz ve 1 çay bardağı kadar su döküp yavaş yavaş unumuzu ilave ediyor ve yumuşak bir hamur elde ediyoruz. 1-2 saat kabarmasını bekliyor . Portakal büyüklüğünde bezeler alıp  merdane ile hafif un serpilmiş tezgahta  açıyor ve krep tavasında sallıyarak pişiriyoruz. İlk hamurumuzu koyduğumuzda teflon veya krep tavamız sıcak olmalı sonrasında altını kısıp, yavaş yavaş arkalı önlü kabarmasını sağlıyarak pişiriyoruz.

Bazlamalarımızı piştiği zaman bir sofra örtüsü üzerine alıp nemlenmeden sıcak kalmalarını sağlıyoruz. Her bazlamayı ayrı ayrı koyup üzerlerini örtüyoruz. Bütün hamurumuz piştiğindede bazlamalarımız Servise hazırdır.

Bazlamaları isterseniz ortasından sıcakken kesip içine rendelenmiş kaşar peyniri döküp kapatıp pizza gibi dilimleyerek servis yapabilir , acıka sürebilir , çocuklar için fındık kreması sürebilirsiniz. Ya da benim gibi sosis , sucuk ve kaşar koyup sebze yemeyen yavrunuza  sade servis yapabilirsiniz.  Bu tabak da eşime. Afiyet olsun. ..