"Kör de bilir Avanos'un yolunu, testi bardak kırığından bellidir" sözüyle özdeşleşen Avanos'ta 5 kuşaktır çömlek ve seramik işiyle uğraşan çanak çömlek imalatçısı Güray Tüysüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyelerinin iki katlı kayadan oyma bir yapının içerisinde olduğunu ifade etti.


Tüysüz, burada hem üretim hem de satış yaptıklarını, üretimin bütün aşamalarını gelen misafirlerine gösterebildiklerini anlatarak, dedelerinden öğrendikleri bu mesleği bugünlere taşıdıklarını vurguladı.

Çanak çömlek yapımında kullanılan yöreye özgü çamurun elde edilmesinin geçmişten günümüze dek problem olduğunu kaydeden Tüysüz, Kızılırmak'tan çıkardıkları ya da dağlardan getirdikleri toprağı geleneksel yöntemlerle işleyerek çömlek yaptıklarını fakat çamurun içinde kalan en küçük taşın bile çömleğin ya da vazonun piştikten sonra deforme olmasına sebep olabileceğini anlattı.

Bu nedenle bir süredir hem kendilerinin hem de Avanos'taki diğer çanak, çömlek imalatçılarının, İzmir, Kütahya gibi illerden hazır çamur satın alarak üretim yaptıklarını belirten Tüysüz, şöyle devam etti:

"Yöremizde hammaddemiz vardı ama kullanamıyorduk. Bunun üzerine yeni bir sistem geliştirdik ve 4 farklı karışımdan çamur üretmeye başladık. Dağdan ve nehir yatağından toprak haliyle otlu, çöplü, taşlı geliyor. Biz bunları 2 saat boyunca bir değirmende öğütüyoruz. Bu süreçte toprak ayran kıvamına geliyor, bunu da ince eleklerden geçirerek bir kuyuda biriktiriyoruz. Kuyulardan da çamurun suyunu filtre ederek alıyoruz. Daha sonra da çamuru silindirden geçirip vakum presten geçiriyoruz. Bu şekilde çamurun içinde hem hava kalmıyor hem de yoğunluğu artmış oluyor. Ardından da poşetliyoruz. Bir poşette ortalama 25-30 kilo çamur bulunuyor." açıklamasında bulundu.

AA