Kapadokya'nın el sanatları merkezi ve en çok ziyaret edilen ilçelerinden Avanos'un el emeği göz nuru çanakları topraktan satışa gelinceye kadar kaç işlemden geçiyor hiç merak ettiniz mi?

Konuyu işin uzmanlarından Ekol Sanat Atölyesi sahibi Ekrem Geçener'e sorduk. Tezgahlarda, Avanos'un en çok satılan ve özü toprak olan ürünlerin yapılmasına uygun toprağın bulunması ile başlandığını söyleyen Geçener " Toprak bulunduğu mevkiden çamur yapılacak atölyeye getirilerek kırıcıdan geçirilip inceltilir. Süzülerek çamur haline getirme işlemi başlar. Çamur, vakumdan geçirilerek içindeki hava dışarı çıkarılır. Ustalar hangi üründen yapacaksa buna uygun şekili vererek kurumaya bırakır. Zımpara ya da metal cilası ile rötuş yapılır. Fırınlarda yapılan pişirmenin ardından 2. zımpara işleminden geçirilir. Sonra yeniden sır pişirimi için fırına verilir. Zemin boyası atılır ve daireleri çizilir. Önce ana çizimleri yapılır. Motifler boyanır. Alt ve üst konturları atıldıktan sonra verniklenip, etiketlenerek satışa hazır hale gelir" dedi.

Satışa hazır hale gelinceye kadar 20'ye yakın işlemden geçen ve mekanların en gÜzel köşelerini süsleyen el sanatı ürünlerin yapımının zor, zaman alıcı olduğunu söyleyen Geçener buna karşım fiyatların çok ucuz olduğunu söyledi.

HABER: Avanos Gazetesi (İsmet Demir)