Kapadokya'da Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Göreme kasabasında Ebru sanatı ustası Naile Bozkurt Artık Gallery nin açılışını yaparak, Osmanlı'dan günümüze kadar usta çırak ilişkisi ile gelen, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine kabul edilen Geleneksel Ebru sanatinin tanıtımı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini Nevşehir Vali Yardımcısı ;Ahmet Soley, Nevşehir Il Kültür Ve Turizm Müdürü Vekili Cengiz Ekici , Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ve sanatseverler tarafından gerçekleştirildi.

Naile Bozkurt Kimdir?

1960 Ürgüp Mustafapaşa doğumlu evi ve 2 çocuk annesi emekli hemşiredir. Kapadokya Uçhisar'da “Naile Sanat Evi” sahibidir.Ebru sanatına 1998 yılında Kumaşa ebru yaparak başlamış ve daha sonra 2000 yılında TC Kültür ve Turizim Bakanlığı tarafından verilen klasik ebru kursunda 200 saatlik bir eğitim sonucunda sertifika almıştır.Usta Fuat Başar’ın öğrencisi FigenYurtseven’den aldığı temel bilgileri kendi çabasıyla ileriye taşımıştır.2005 yılında Kültür bakanlığı sanatçı belgesi alan sanatçı 2012 yılında TC .Kültür ve Turizm Bakanlığından tanıtım kartını alarak ‘Somut Olmayan Kültürel Miras taşıyıcısı’ünvanını almıştır. 2012 yılı 1. Dünya Ebru gününde özel ödül alan sanatçı 30 gösteri ve sergi açmıştır.2 metreye kadar ebru yapan sanatçı ebru üzerine Türk Kültür ve Sanatını anlatan çizimler yapmaktadır.Ebruyu kağıt harici ipek,seramik, deri,papirus,cam, canvas ,ahşap vs. gibi bir çok malzemeye yapmaktadır. Eserlerinin hemen hepsini yurt dışındaki sanat severler ve kolleksiyonerler almaktadır.Kapadokyadaki mistik atölyesinde yerli ve yabancı turistlere ebruyu hergün ücretsiz olarak canlı göstermekte ve İngilizce ebruyu anlatmaktadır.ihir gibi diye tabir edilen ebru sanatını atölyede denemek isteyenlere workshop programıda yaparak bu sanatın keyfini isteyen herkese yaşatmaktadır. Hedefi yurt dışında sergi açmaktır.

EBRU TARiHi

Ebru sanatının ilk kez ne zaman ve nerede yapıldığı tam olarak bilinememektedir. Tarihi ve kimin tarafından yapıldığı belli olmayan bazı eserler vardır.

Bugün kayıtlardaki en eski ebru 1539-40 tarihli GUY-İ ÇEVGAN adlı eserdir.Eserin her yaprağı ebruludur. Ancak, bir sanatın gelişmesi ve kabul görmesi için yüzlerce yıl geçmesi gerektiğini ve kayıtlarda da detaylı bir arama yapılmadığını düşünürsek bu sanatın çok daha eskilere dayanan bir geçmişi olduğunu kabul etmemiz gerekir.

Bilinen en eski ebruzen Tertib-i Risâle-i Ebri’de adı geçen ve Şebek lakabı ile anılan bir Ebruzen dir. ŞEBEK MEHMET EFENDİ.

Ayrıca, ebru kelimesinin Farsça’daki EBRİ kökünden geldiğini iddia edenler olsa da, bu kelimenin kullanılmasından yıllar öncesinde, Türkistan’da EBRE kelimesinin çok yakın anlamda kullanıldığı bilinmektedir. Yani kelimenin Farsça’ya zamanın Türkçe’sinden geçmiş olma olasılığı yüksektir. Osmanlı’nın son devirlerinde yaşamış olan Üsküdarlı Şeyh Sadık Efendi, Ebru Sanatı’nın inceliklerini öğrenmek için Buhara’ya gitmiştir. Bu da, Ebru Sanatı’nın Orta Asya kökenli olduğuna dair güçlü bir kanıttır.

Ebru Sanatı’ nın günümüze ulaşmasında, Üsküdarlı Şeyh Sadık’ın büyük payı vardır. Onun devamında, Hezarfen Edhem Efendi, Necmeddin Okyay ve Mustafa Düzgünman, bir yandan sanattaki geleneği korumuş, aynı zamanda da ebru çeşitlerini tanzim ederek Ebru’yu güçlü bir sanat haline getirmişlerdir.

Ebru Sanatı ile ilgili yazılmış ilk eser, Tertib-i Risale-i Ebri adını taşır ve 1608 tarihlidir. Basitçe ebru yapımından ve ebru sanatçılığından bahseder.

Osmanlı’da ise Şebek Mehmed Efendi’den sonraki en önemli Ebru Sanatçısı, Hatip Ebrusu’na da adını veren İstanbullu Hatip Mehmed Efendi’dir.Aynı zamanda hattat olan sanatçı, Ayasofya Camii’nde hatiplik yapmış ve 1773 yılında vefat etmiştir.