Kaligrafi ve Hüsn-ü Hat sanatçısı Haluk Zengin FİB Haber Merkezimiz ziyaretinde 8 yıl öncesinde bir merakla başlayarak tamamen kendi çabalarıyla öğrendiği bu sanata büyük gönül verdiğini söylüyor.

 8 yıldır bu sanatı yapan Haluk Zengin bir televizyonda bir hat sanatçısının yazıların gördüm kendime örnek alarak kendi çaba ve gayretleriyle bu sanatı öğrendim.Ardından bu sanatı paylaşamak üzere Uçhisar kalesinde stand kurdum.

Üç yıldır yazdığım davetiye sayısında ise Şuana kadar 5 bini aşmıştır.

Kaligrafi ve Hüsn-ü Hat sanatı aslen bize ecdat yadigarı olarak Osmanlılardan kalma çok eski ve tarihi bir sanat olduğunun altını çizen Zengin, bu sanatı öğrendikten sonra önce yakın çevrem sonrasındada bir çok eş dosttan bu konuda yoğun talepler aldım.

 

İlk olarak Uçhisar Kalesinde gurbetçilerimize Tuğra içinde isimleriyle Tabak içinde evli çiftlerin isim soy isimleriyle bir çok Düğün Açılış türü Davetiyeler için talepler almaya başladım.

 

Kaligrafi ve Güzel Yazı daha küçük yaşlarımda ilgimi çekmiştir. Bir harfi birbirinden farklı şekillerde onlarca hatta yüzlerce şekilde yazabiliyor ve çeşitli motiflerle süsleyebiliyordum. Bu, çevremdekilerin ilgisini çekiyor bende kendimi zamanla daha iyi geliştiriyordum.

 

Evet şimdi… Asıl mesleğim Eğitmenlik bunun yanında Yaklaşık 8 yıldır Kaligrafi ve Davetiye üstü Güzel Yazı / Hat çalışması ile uğraşıyorum. Yüzlerce kişi ve kuruluşa kaligrafi ile ilgili çalışmalar yaptım ve hazırladım.Bu konuda Çeşitli hediyeler ve teşekkür belgeleri aldım.

 

Evet, kaligrafi… Beş binin üzerinde davetiyeye kendime ait bir üslup, stil ve tarzımla imzamı attım.

 

Ve artık… Elimin titremediği, gözümün gördüğü ve sıhhatimin yerinde olduğu müddetçe Kaligrafiyi kendim için vazgeçilmez, severek yapılan bir uğraş, meslek ve hobi olarak görüyorum.

 

Saygılarımla…

 
Bu arada Değerli Hocam Haluk Zengin hemen büyük bir serilikle hem bizlerle konuşup hemde bir çırpıda isimlerimizi ve FİB Haber i içeren o usta kalemiyle bir çalışmasını yaparak bizlere hediye etti.
Değerli Eğitmenimiz ve Hüsnü hat Sanatçımız Haluk beye başarılar diliyoruz.

Hat ve Kaligrafi çalışması kesik uçlu kalemlerle bir harf üzerinde, şekil ve estetik verilerek dikkat ve özen ile meydana getirilen, görüldüğünde insanın içini aydınlatan ve ferahlatan hoş ve güzel bir yazı şekli ve stilidir. Bu stil ve kabiliyet kişinin hüneri ve becerisine göre değişmektedir.

 

Kaligrafi çalışmaları veya diğer ismiyle Güzel yazı hat sanatı eski tarihlerden beri günümüze kadar insanların hep ilgisini çekmiştir ve çekmeye devam etmektedir. İslami kaynaklarda Kaligrafi ( hat – güzel yazı ) sanatı: “Hat, cismani aletlerle ( kesik uçlu kalemlerle ) meydana getirilen ruhani bir bendesidir. "yani bağlılıktır diye sade ve öz olarak tarif edilmiştir. Önceki yüzyıllarda Fransızlar güzel yazının yani kaligrafinin kişinin iç güzelliğinin dışarı yansıması şeklinde tarif ettikleri gibi ruhunun ve kişiliğinin de aynası olduğunu ve kalbinin temizliğinin dışarı yansıması olarak inanmışlar ve söylemişlerdir. Memleketimizde ise bundan birkaç on yıl öncelerine kadar hocalarımız tarafından okullarımızda kaligrafi ile ilgili dersler verilmekteydi, çünkü kaligrafi ve güzel yazı, o toplumda yaşayan insanların kalitesini, sanatını,kabiliyetini ve hünerini en güzel şekilde gözler önüne sermekteydi.

 

Eski tarihlerde insanlar biliyorlardı ki, eğer bir yazı kaligrafik yazıldı ise üzeri kaligrafi ile çalışılmış olan o çalışma da o kadar fazla kıymetliydi. Bundan dolayıdır ki, ecdadımız Osmanlılar, fermanlarını hattatlara yazdırır ve bu şekilde muhataplarına gönderirlerdi. Onlar güzel yazının, kaligrafinin sahibini gösteren bir ayna olduğunu görmüşler ve kaligrafiye son derece önem vermişlerdi.Günümüzde ise kaligrafi sanatı özen gösterilen her çalışmayı süslediği gibi davetiye sertifika berat ve benzeri gibi özel mektuplara çalışılmaktadır. Bu gönderenin karizmasını yansıttığı gibi, alıcının ise değerini göstermektedir.

 

Kaligrafi, köken bakımından Yunanca kallos “güzel” ve graphos “yazı” kelimelerinden türemiştir. Bilinen en eski örnekleri M.Ö. 2494-2345 döneminde papirüsler üstüne yazılmış hieratik yazılar olan kaligrafiyi, ‘süsleyerek güzel ve zarif yazı yazma sanatı’ olarak tanımlamak mümkündür. Kaligrafi, ülkemizde genellikle “hat sanatı” ile aynı çerçevede anılıyor olsa da, esasında farklı konulardır. Kaligrafiye Latin harfleri kullanarak güzel yazı yazma sanatı denebilir. Bu sanatta yazılanın ifade ettiği anlam kadar, yazının ortaya koyduğu resmin estetiği de önem taşır. Kaligrafide temel amaç değişik motifler kullanarak yazıyı olduğundan farklı bir kimliğe büründürmektir.