Prof. Dr. Orhan Kural, yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu adlı filminde hayvanlara eziyet edildiği gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Başsavcılık filmin ilgili sahnelerinin Nevşehir’de çekildiği gerekçesiyle yetkisizlik kararıyla dosyayı Nevşehir Başsavcılığı’na göndermişti. Savcı Saltuk Buğra Kurt, soruşturmayı tamamladı. 

Kış Uykusu filminde bir av sahnesinde gerçek bir tavşanın öldürülmesi ve bir yılkı atının suyun içerisinde eziyet gördüğünün iddia edildiğini belirten savcılık, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun hayvanların ticareti başlıklı 10. maddesinin 4 ve 5. fıkralarında “Hayvanların ticari amaçla film çekimi ve reklam için kullanılması ile ilgili hususlar izne tabidir. Bu izne ait izin ve esaslar ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Bir hayvan acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde film çekimi, gösteri reklam ve benzeri işler için kullanılamaz” hükmünün yer aldığını belirtti. 

Aynı kanunun 28. maddesinde bu yasaklara aykırı davrananlara bin TL idari para cezasının uygulanacağı hükmü bulunduğunu hatırlatan savcılık, yasaya göre bu konuda yetkinin Çevre ve Orman Bakanlığı’na ait olduğunu belirtti. 

Şüpheli Nuri Bilge Ceylan’ın eyleminin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından idari para cezası uygulanması gereken bir eylem olduğu gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Savcılık, şikayet konusu olaya ilişkin gereğinin yapılması için soruşturma dosyasının bir örneğinin Çevre ve Orman Bakanlığı'na gönderilmesine karar verdi. 

CİHAN

Ödüllü Filme Suç Duyurusu...!
Suç duyurusu dilkeçesinde , "şüpheli" olarak yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve NBC Film yer aldı.

Dilekçede, filmin bir sahnesinde yılkı atının, nehirden sürüklenerek çıkarıldığı ve vurulan bir tavşanın "kanlar içinde can çekişirken dakikalarca gösterildiği" belirtildi.