Uluslararası YAPEX Fuarları kapsamında gerçekleştirilen Yapex Tadilat Fuarı,18-21 Ekim 2012 tarihlerinde RESTORASYON, RENOVASYON VE KÜLTÜR MİRASININ KORUNMASI teması ile Antalya Expo Center fuar alanında düzenleniyor.

 

ÇEKÜL – Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı işbirliği ve Tarihi Kentler Birliği ile Avrupa Tarihi Kentler Birliği (HERITAGE EUROPE) destekleri ile düzenlenen Fuar, kültür mirasını oluşturan eski ve yakın dönem mimari ile arkeolojik eserlerin restorasyonu, korunması, işlevlendirilmesi ve geleceğe aktarılması için çalışmalar yapan tüm yatırımcı, projeci ve üretici unsurları 18-21 Ekim 2012 tarihlerinde Antalya’da bir araya getirecek.

 

Yapex Tadilat-Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı,  restorasyon alanındaki bilgi birikimlerini, deneyimleri ve projeleri,  malzeme ve üretim teknolojilerini buluşturmak için düzenleniyor. Tarihsel yapıların, yerelden ulusala, ulusaldan evrensele aktarılması için çağdaş ilkelerle onarılması, yenilenmesi ve yeni işlevlerle kullanılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

 

ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, koruma alanında ilk defa bu ölçekte bir organizasyon yapılacağını söyleyerek, “Kültürel mirasın korunmasında öncü rol üstlenen ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği tarafından sahiplenilen, ülkemizde ulusal ve uluslar arası ilgili tarafların katılacağı bu organizasyon, son derece sevindirici bir gelişme olarak görülmelidir. Korumada geleneksel becerilerle çağdaş teknolojileri buluşturup bütünleştirecek, restorasyon ve yenileme alanlarında bir dil ve ilke birliğini özendirecek böyle bir oluşumun başarısı, ülkemiz kültürü ve tarihi çevresi için paha biçilmez bir kazanç olacaktır,”dedi.

 

Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise kentsel, kültürel ve doğal mirasını bir ortak miras anlayışıyla korumak ve yaşatmak amacıyla projeler üreten TKB üyesi belediyelerin fuara katılarak katkı sağlayacaklarını söyledi. Güzelbey, “Bilinçli koruma çalışmaları yürüten tarihi kentlerimiz, koruma vizyonlarını, proje ve uygulamalarını, fuarda yer alan sektör uzmanları, restoratörler, yatırımcılar, yükleniciler ve endüstri kuruluşları ile paylaşacak; tecrübelerini sunumlar ve etkinliklerle aktaracak,”dedi.

 

Fuar ziyaretçileri ve uzmanlar için düzenlenecek olan restorasyon-renovasyon konulu toplantılar ve seminerler, sergiler, sunumlar, geleneksel yapı malzemelerinde uygulamalı örneklerin olacağı bölümler fuarın programı içinde yer alacak.

KÜLTÜR MİRASINI KORUMA FUARI'NDA RESTORASYON KÖYLERİ KURULACAK..

 

Kültür Mirasını Koruma fuarı Türkiye'de ilk kez Antalya'da yapılıyor..İşte 18-21 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek fuar ayrıntıları ve programı...

 

06 Eylül 2012 Perşembe - Uluslararası YAPEX Fuarları kapsamında gerçekleştirilen Yapex Tadilat Fuarı,18-21 Ekim 2012 tarihlerinde RESTORASYON, RENOVASYON VE KÜLTÜR MİRASININ KORUNMASI teması ile Antalya Expo Center fuar alanında düzenleniyor. Fuar kapsamında uluslararası toplantılar, tarihi kentlerin uygulama ve proje sergisi, zanaatkarların yer aldığı Restorasyon Köyü gibi etkinlikler yapılacak.

 

ÇEKÜL – Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı işbirliğinde, Tarihi Kentler Birliği ile Avrupa Tarihi Kentler Birliği (HERITAGE EUROPE) destekleriyle düzenlenen fuarda,

restorasyon alanındaki birikimleri, deneyimleri ve projeleriyle emek verenler ile malzeme ve üretim teknolojileri bir araya geliyor. Fuar “Kültür Mirasının Korunması '' temasıyla ilk kez yapıldığı için önem kazanıyor.

 

Dünya Miras Kentleri koruma fuarında

 

Fuar kapsamında, ziyaretçiler ve uzmanlar için üç ayrı oturum düzenlendi. “Dünya Miras Kentlerinin Yönetimi; Avrupa'dan Örnekler '' ve “Dünya Miras Kenti Olmaya Doğru; Türkiye'den Tarihi Kent Örnekleri '' başlıklı iki oturum fuarın ilk günü yapılacak. Oturumlarda Dubrovnik, Valetta, Edirne, Bergama ve Alanya'dan koruma uzmanları söz alacak.

 

2009 yılında kurulan ÇEKÜL Akademi'nin düzenlediği oturumda ise “Belediye Başkanlarının sunumuyla Tarihi Kentler Birliği'nden Başarı Öyküleri '' anlatılacak. TKB Özendirme yarışmasında Metin Sözen Büyük Ödülü'nü alan Bursa ile Süreklilik Ödülü alan Aksaray, Birgi, Burdur, Çanakkale, Kula ve Muğla belediye başkanlarının konuşmacı olacağı oturum, fuarın ikinci günü düzenlenecek.

 

Restorasyon Köyü kuruluyor

 

Kimi zaman yüz yıllık ahşap evler, kimi zaman 600 yıllık taş kervansaraylar Anadolu ustalarının emekleri, bilgi ve tecrübeleriyle restore ediliyor; aslına uygun yapılan taş, kerpiç, bakır, ahşap uygulamalarıyla geleceğe taşınıyor. Usta-çırak ilişkisiyle günümüze ulaşan bu zengin kültürün örnekleri koruma fuarındaki “Restorasyon Köyü '' nde bir araya geliyor. Antep, Kastamonu, Mardin, Konya gibi kentlerden gelecek olan ustalar uygulamalı olarak zanaatlarını sergileyecek.

 

Tarihi kentlere özendirme ödülleri

Fuarı destekleyen Tarihi Kentler Birliği'nin bu yılki “Özendirme Yarışması '' nda Proje, Uygulama ve Süreklilik dalında 20 belediye ödüle değer görüldü. Metin Sözen Büyük Ödülü ise Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin oldu. Tarihi Kentler Birliği'nin ödül töreni fuar kapsamında organize ediliyor. Ayrıca yarışmaya katılan tarihi belediyelerin proje ve uygulamaları, açılacak bir sergiyle fuar izleyicisiyle buluşuyor. Özendirme Yarışması Ödül Töreni, TKB üyesi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenleniyor.

 

 

Sergiler ve uygulamalar izleyicilerini bekliyor

Fuardaki sergi, söyleşi ve uygulamalar, kültürel mirasla uzaktan-yakından ilgilenen herkesin ilgisini çekebilecek şekilde hazırlandı. “Patara Arkeolojik Kazıları İnteraktif Sergisi ve Maketleri '' Akdeniz Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle fuarda yerini alacak. Ayrıca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kültür Varlıkları ve Sanat Eserleri Malzeme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan “Restorasyonda malzeme analizi ve örnek alma teknikleri '' sunumu da alanda çalışanları bilgilendirici nitelikte.

 

YAPEX TADİLAT “ Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma “ FUARI

18 – 21 Ekim 2012 ETKİNLİK PROGRAMI

 

18 EKİM 2012, Perşembe

11:00 -11:30 Açılış

12:00 -12:30 Tarihi Kentler Birliği 2011 Özendirme Yarışması Sergi Açılışı

16:00 - 19:00 Dünya Miras Kentleri Oturumu

1. Bölüm : Dünya Miras Kentleri Yönetimi; Avrupa' dan örnekler

a. Valetta / Malta

b. Dubrovnik / Hırvatistan

c. Heritage Europe

2. Bölüm : Dünya Miras Kenti Olmaya Doğru; Türkiye' den Tarihi Kent Örnekleri

19 EKİM 2012, Cuma

11:00 -13:00 ÇEKÜL Akademi Oturumu

Belediye Başkanlarının sunumuyla Tarihi Kentler Birliği'nden başarı öyküleri

16:00-18:00 Tarihi Kentler Birliği 2011 Özendirme Yarışması Ödül Töreni

20:30 Tarihi Kentler Birliği Gala Yemeği, Antalya BŞB ev sahipliğinde

20 EKİM 2012, Cumartesi

11:00-13:00 Geleneksel Çatı Kaplama Malzemeleri “ Arama Toplantısı “

Çatıder, Çatı&Cephe Dergisi ve ÇEKÜL işbirliği ile

14:00-15:00 Koruma ve Onarım için malzeme analizi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Merkez Laboratuvarı

SERGİLER

- Tarihi Kentler Birliği 2011Özendirme Yarışması Sergisi

o TKB ve ÇEKÜL İşbirliği ile

- Patara Arkeolojik Kazıları İnteraktif Sergisi ve Maketleri

o Akdeniz Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı

 

ZANAATÇILAR ÇARŞISI VE UYGULAMA ATÖLYELERİ SUNUMLARI

- Gaziantep ; Taş ve Bakır Ustaları

- Kastamonu ; Ahşap Ustası – El Sanatları Araştırma Enstitüsü

- İstanbul ; Kalemişi Ustası

- Mardin Midyat ; Taş Ustası

- Sivas ; Çini Ustası

- Konya ; Sille Kent Atölyesi

MALZEME UYGULAMA SUNUMLARI

- LETOON MİMARLIK

o Cam Kumlama Teknikleri

o Derz arası Temizlikleri

o Ahşap Yüzeylerden Boya S

 

 

YAPEX Tadilat ve ÇEKÜL işbirliği hakkında:

 

Yapı endüstrisinin önder kurum ve kişilerini bir araya getirerek, bu alanda örnek çalışmalar gerçekleştiren, sektöre yeni açılımlar kazandıran YAPEX Fuarları, 2007 yılında İstanbul'da düzenlediği Tadilat Fuarı ile “restorasyon ve yenileme '' alanlarını da kapsamına almıştı. Tarihi Kentler Birliği'nin koruma alanında başarısını kanıtlamış üye kentleri, uygulamaları ve sunumlarıyla, fuarın boyutlanmasına katkıda bulunmuşlardı. 18-21 Ekim 2012 tarihlerinde Antalya'da “Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasının Korunması '' teması ile düzenlenecek olan YAPEX Tadilat Fuarı, bu kez de ÇEKÜL işbirliği ve Tarihi Kentler Birliği desteğiyle çok daha kapsamlı bir tasarımla gerçekleşecek.