Nevşehir'de bağ bozumunun ardından önce pekmez kazanları kaynadı şimdide köftür zamanı...

Nevşehir bağlarından üzümlerini toplayan çiftçiler kış hazırlıkları kapsamında pekmezden sonra köftür yapımına başladı. Nevşehir ve yöresinin en önemli yöresel lezzetlerinden Nevşehir Köftürü nasıl yapılır? Köftürün faydaları nelerdir? sorularının cevabı haberimizde...

Geçmişin Köftürü Bu günün Jelibonu...
Üzüm suyu, nişasta ve unla hazırlanan, yapıldıktan sonra tepside bekletilen, kurutulduktan sonra dilimlenip yemeğe hazır olan köftür Nevşehir Kapadokya bölgesinin en önemli mamullerinden biri. Nevşehir Köftürü, Lokuma benzer görüntü ve tadı ile uzun süre saklanabiliyor. Özellikle kahve yanına çok yakışan köftürü aktarlarda ve pazarda bulabilirsiniz.
kapadokyanın unlu yemekleri (13)

Kapadokya’nın bağ bozumundan dökülen Nevşehir'in meşhur leziz üzümleri, nefis şıra ve pekmezlerle sınırlı değil. Eylül- Ekim aylarında yapılıp bütün bir kış yenen, yöreye özgü köftür tatlısı hem parmak ısırtacak kadar lezzetli hem de çok sağlıklı. 

Anadolu mutfağı öyle büyük bir deniz ki, her köşesinde bir sürpriz barındırıyor. Kimi zamana yenik düştüğünden, kimi yapımı çok zahmetli olduğu için kaybolmaya yüz tutsa da Kapadokya’ya özgü köftür tatlısı lezzetiyle ve besleyici değeriyle bugün hâlâ yerel sofralarda karşımıza çıkıyor. Soğuk kışların iç ısıtan, enerji veren bu favori tatlısı, bağ bozumunun taşan bereketinden bir parça. 

Köftürün serüveni, herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan, tamamen doğal ortamlarda özel olarak yetiştirilen üzümlerden elde edilen üzüm sularının kaynatılmasıyla başlıyor. Pekmez leğeninde kaynayan şıraya azar azar atılan, atıldıkça da köftür küreği ile ağır ağır karıştırılan un, pekmezi koyulaştırıp köftüre dönüştürür. Kıvamına kadar karıştırılarak pişirilen bu tatlı pelte, sıcağı ile leğenden alınıp yayvan kaplara dökülerek temiz bir yerde soğumaya ve katılaşmaya bırakılır. Dinlenme ve donması biten köftür peltesi, yayvan kabı içinde baklava dilimi şeklinde dilimlenerek düzgün tahta ya da temiz bezlere alınır ve güneş altında birkaç gün kurutulduktan sonra saklama kaplarına koyulur, ağızları kapatılarak serin bir yerde saklanır. 

Özellikle kış aylarında yapacağınız Kapadokya seyahatinizde, Anadolu’nun gizli lezzeti köftürü tatmadan dönmeyin.

YAPILIŞI: 

Un ile damla şırası iyice karıştırılır (yoksa pekmez de olur) içine bir miktar da Arpa unu ilave edilir. Su ile karıştırılarak Pelte kıvamında pişirilir.

(pişmeye yakın bir zamanda isteğe göre içine ceviz katılabilir.) 

Piştikten sonra tepsilere dökülerek soğumaya bırakılır. 

Soğuduktan sonra dilim dilim kesilir, toz olmayan, temiz ve güneş gören bir yerde temiz bir Bez üzerine serilerek kurutulur. 

Tamamen kuruduktan sonra Çömleğin içine dizilir ve iyice bastırılır, ağzı hava almayacak şekilde bağlanır. Serin bir yerde bekletilir. 

Takriben 1-2 ay sonra köftür çömleğin içinde şekerlenir ve yemeye hazırdır. 

Köftür Bağ bozumundan ve pekmezler kaynatıldıktan sonra Kış hazırlığı olarak pişirilir ve misafire ikram edilir. Pişirilirken içine Ceviz içi katılmamışsa, yanında ikram edilir.

KÖFTÜRÜN FAYDALARI

• Vücuda enerji verir.

• Vücudun kan yapımında çok etkilidir.

• Beyaz üzüm pekmezi nin nişasta ile katı haline getirilmiş şeklidir.

• Genelde 10 uncu ay ile 2 nci ay arasında olur.

• Kekikle yenirse vücudu şişmanlatır.

• Kumları döker, idrarın damla damla gelmesinin tedavisinde iyi gelir.

• Muhafaza şekli naylon torbaya sıkıca sarılıp buzdolabın da saklanma.