Yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmeye başlamasıyla birlikte kış hazırlıklarına başlayan vatandaşlar pazarda satışa sunulan ürünlere ilgi gösteriyor.

Nevşehir merkez ve ilçe Pazarları’nda kış öncesi üretici bölümünde mevsim sebzeleri, kuskus, erişte, turşuluk malzemeler ve ev tarhanası gibi ürünlerin satıldığı tezgahlar hareketlenirken, üreticilerin ise yüzü gülüyor.

Nevşehir’de her mevsim istenilen sebze ve meyveyi bulabilme imkanı olmayınca, kendi mevsiminde doğal şartlarda yetişen sebze ve meyvenin tadını arayan, kışın da bu lezzetlerden mahrum kalmamak için yaz sonunda alışveriş yapan çoğu vatandaşlar aldıkları ürünleri derin dondurucuda şoklama yaparak muhafaza ediyor.

Ev yapımı domates salçası,pekmez, reçel ve marmelat, közlenmiş veya kurutulmuş kırmızı biber, patlıcan,bakla, taze fasulye, barbunya ve bezelyelerin poşetlendiği ve kışın zorlu zamanlarda basit ve pratik şekilde sofralara hazır edildiği ürünler hazırlandı.

Kısmide olsa özellikle köylerimizde yufka,erişte makarna kesilirken, nohut, mercimek, tarhana, bulgur, yarma gibi kış hazırlıklarının heyecanı ömür boyu sürekli devam ediyor.

Yine Sonbahar ayıyla birliktemeşhur Çömlek peynirleride kışın yenilmek üzere evlerin soğuk yerlerinde stoklandı...

Bölgede kış hazırlıkları rutin bir şekilde devam ederken, bazı vatandaşlar ise sonbaharın gelmesiyle birlikte kah ağaçları budayarak kah bağlarındaki üzüm çubuklarını toplayarak elde ettikleri çalı-çırpı ve odunları sobalarında yakacak olarak kullanmaya hazırlıyor.

Genelde Tüm Nevşehir evlerinde Kışa görerken, Patates ve Kuru Soğanlar çuvalla stoklanır,Kuru fasulyesinden nohutuna mercimeğinden barbunyasına Kile kile baklagiller alınır,Çömlek peyniri,Ev salçası,Konserve, Turşu,Pekmez,Üzümler kurtuldu,Kabak çekirdekleri kavruldu, Cevizler,İğdeler Hevenklik üzümler....

Açıkcası kışa girerken Nevşehirli vatandaşlarımızda tüm hazırlıklar tamam.Allah bütün vatandaşlarımıza hayırlı bereketli lezzetli ve huzurlu sofralar versin...