Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Çardak köyündeki tarihi cami-kilise, görenleri şaşkına çeviriyor. Bir tarafı cami bir tarafı da kilise olma özelliğini en az 200 yıla yakın bir zamandır sürdürdüğü belirtilen Selçuklu Camii'nin bu görüntüsü,…

Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Çardak köyündeki tarihi cami-kilise, görenleri şaşkına çeviriyor.

 

Bir tarafı cami bir tarafı da kilise olma özelliğini en az 200 yıla yakın bir zamandır sürdürdüğü belirtilen Selçuklu Camii'nin bu görüntüsü, Osmanlı'nın başka dinden olan insanlara karşı gösterdiği hoşgörüsünün dünya çapındaki en büyük örneğini oluşturduğu belirtiliyor.

 

Milattan sonra 5.Yüzyıl'da bölgede bulunan Bizanslılar tarafından yapılan tarihi kilisenin, Karamanoğulları Bey'liği hakimiyetine girmesiyle, Ürgüp Uçbeyi tarafından camiye çevrildiği belirtiliyor. Osmanlılar döneminde de bölgede azınlık konumuna düşen hıristiyanların, maddi imkanlarının son derece yetersiz olması nedeniyle, Ürgüp kadısı tarafından, Çardak köyü camisinin bir bölümünün, kilise olarak ayrılmasının kararlaştırıldığı ve 200 yıldır bu şekilde cami-kilise olarak tarihi yapının kullanıldığı biliniyor.

 

Dedeleri tarafından Cumhuriyet dönemine kadar bu birimin cami-kilise olarak kullanıldığının kendisinede söylendiğini kaydeden Çardak köyü Muhtarı Avşar Özer, cami ile kiliseyi birbirinden ayıran duvarın daha sonra yapılan tadilatta yıkıldığını belirtti. Zaman zaman Yunanistan'dan da bu cami - kiliseyi görmeye din adamlarının da geldiğini söyleyen Özer, caminin kilise bölümünde taştan oyma işlemeli olarak yılan, kuş, üzüm salkımı kabartmalarının da bulunduğunu, bu arada kime ait olduklarını bilemedikleri iki azize frekslerinin, kilisenin tavan bölümünün 1950 li yıllarda çökmesi ile birlikte tahrip olduğunu ifade etti.

 

ÇARDAK KY. SELÇUKLU CAMİİ

Mülkiyeti hazineye ait olan caminin alanı 145 m2 olup, toplam arsası 855 m2 dir

 Adı Soyadı       :           Mikail PİŞKİN

Ünvanı  :           İmam-Hatip

Mahalle :           Çardak Köyü 

Görev Yeri        :           Çardak Köyü Selçuklu Camii

 

Nevşehir - Çardak Köyü - Höşgörü Camii

MS 5.- 6. yüzyılda bölgede yaşayan Bizanslılar tarafından kilise olarak yapılan tarihi yapının, Türklerin Anadolu'ya yerleşmelerinin ardından Karamanoğulları'nın Ürgüp Uç Beyi tarafından camiye dönüştürülen ve 200 yıl boyunca bir yanı kilise bir yanı da cami olarak kullanılan tarihi binanın Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar cami olarak ibadete açık bulundurulduğu daha sonra ikiye ayrılarak bir taraf cami ve bir tarafı da kilise olarak yıllarca kullanıldığı, bölgedeki Hıristiyanların 1924 yılındaki Mübadelenin ardından Yunanistan'a göç etmeleri ile birlikte cami-kilisenin ortadaki ara bağlantı duvarı yıkılarak tamamen camiye dönüştürülmüş.



 Gücünüzün Farkındamısınız!

“Her zaman Gücünüz Gücümüz,Gücümüz Gücünüz…!”

NEVŞEHİR'İN ULUSAL HABER SİTESİ : www.fibhaber.com