Turşu, salça, acılı, hedik, konserve, reçel, kuru biber ve daha niceleri... Yazın lezzetlerini kış mevsimine taşıyan geleneksel kış hazırlıkları Anadolu'nun kadim şehri Nevşehir'de hemen hemen tamamlandı. Peki, hanımlar sizin hazırlıklar tamamlandı mı?

Turşular kuruldu, pekmezler kaynatıldı, sebzeler ve üzümler kurutuldu, hevenk üzümleri serin yerlerde askıya asıldı, konserveler ve çömlek peynirleri de tamam...

Nevşehir'de Ekim ayının başında olgunlaşan üzümler bağbozumu ile toplanmasının ardından, bu üzümlerden kış boyu yenilecek üzüm turşusu, pekmez, köftür, kuru üzüm soğuk kış günleri için saklanıldı.

Hevek adı verilen kalın kabuklu beyaz üzümler de kış aylarında tüketilmek için çalılara asılarak serin yerlerde saklanıyor. Köylerde, yine kış mevsiminde tüketilmek üzere yufkalar da yapıldı. Yine kış mevsiminde tüketilmek için kurutulan dolmalık biber ve patlıcanlar mutfaklarda yerini aldı. 

Öte yandan Nevşehir’de her mevsim istenilen sebze ve meyveyi bulabilme imkanı olmayınca, kendi mevsiminde doğal şartlarda yetişen sebze ve meyvenin tadını arayan, kışın da bu lezzetlerden mahrum kalmamak için yaz sonunda alışveriş yapan çoğu vatandaşlar aldıkları ürünleri derin dondurucuda şoklama yaparak muhafaza ediyor.

Tarhanalar hazırlandı, erişteler ve mantı makarnalarda kesilerek poşetlenerek muhafaza altına alındı.

Nevşehir yöresinde geleneksel yapıdaki ailelerin mutfak kültüründe kış hazırlıklarının önemli bir yeri vardır. Bu hazırlıklar, yiyeceğin saklanması açısından ailelere ekonomik anlamda bir destek işlevi görürken aynı zamanda hazırlık aşamasında imeceyle iş görüldüğünden komşular arasında birlik ve beraberlik de sağlamaktadır. Yöreye özgü yiyecekler, yazın sonu ve sonbaharın başlangıcında hazırlanarak kışın tüketilmek üzere saklanır. Bu faaliyetlerin çoğunlukla kadınlar tarafından yapıldığı gözlemlenmiştir.

Kışın eğlencesi Nevşehir'in meşhur kabak çekirdekleride hala hazırda fırınlarda kavruluyor. 

Yapılan tüm hazırlıkların ardından adeta birer küçük marketi andıran Nevşehir mutfakları, içinde, kış mevsiminde tüketilmek üzere bekleyen farklı lezzetleri barındırıyor

Açıkcası kışa girerken Nevşehir il genelinde vatandaşlarımızın nerdeyse tüm hazırlıkları tamam. Allah bütün vatandaşlarımıza hayırlı bereketli lezzetli ve huzurlu sofralar versin... Ve olmayanlara da bizleri paylaşmaya vesile kılsın...  Şimdiden afiyet olsun.

Nevşehir'de geleneksel kış hazırlıklarına dönüş yaşanıyor...

Nevşehir'de bazı vatandaşlarımız, mevsiminde yetişen sebzeleri büyük uğraşlarla hazırlayıp dolaba koymak yerine, her mevsimde hazır olarak satılanları alıp anında tüketme yolunu seçmektedirler. Ancak mevsimi dışında satılan sebzelerin hormonlu olabileceği unutulmamalıdır. Diğer yandan hazır yiyecekler, özellikle gençlerin ve çocukların dengesiz beslenmesine yol açmakta, toplum sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle son yıllarda bilinçli aileler, geleneksel kışlık hazırlıklarına geri dönmeye başlamıştır. Kışlık hazırlıklarının kısmen de olsa devam ettiği göz ardı edilmemelidir.