1800’lü yıllarda yapıldığı bilinen tarihi Gavur hamamının en kısa zamanda sahip çıkılmaması durumunda çökme aşamasına geldiği gözleniyor.

Nevşehir merkezde Rum Mahallesi’nde Rumlar tarafından yaptırılmış güzel bir hamam yer alıyordu. Yüksekçe bir dış duvar tarafından çevrelenen hamamın geniş bir bahçesi vardı. Hamamın yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 1800’lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmekte.

Rum Hamamı ya da “Gavur Hamamı” adıyla bilinen yapı bugün Meryemana Kilisesi’nin üst tarafında biraz yukarıda yer almaktadır. Suyunun Rum topluluğunun çabalarıyla 1812 yılında Göre tarafından açılan tüneller aracılığıyla takviye edildiğini bildiğimiz Rum Hamamı, günümüzde büyük oranda yıkılmış durumda.

Kubbesinin bir bölümü son yıllarda çökmüş. İçinde duvara boyanmış çeşitli süslemeleri ve ana giriş kapısının üst alınlığında yer alan çift başlı kartal kabartmasıyla bilinen bu yapıda süslemelerin çoğu yok olmuş. Çift başlı kartal kabartması ise çalınmak istenmiş, ancak hırsızlar yakalanmış ve kabartma Nevşehir Müzesi’nde koruma altına alınmış.