Serigraf Baskı Değil, El Emeği

NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’in Avanos ilçesinde 22 Çanak Çömlek atölyesinin birleşerek kurduğu kooperatif sayesinde bayanlar tarafından üretilen yemek takımları bin 500 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Göz nuru, el emeği yemek takımlarının en önemli özelliklerinden biri ise üzerlerindeki işlemelerin serigraf baskı değil tamamen el işlemesi olması.

Çanak Çömlek Ustası Şaban Topuz, Avanos ilçesinde bulunan 22 Çanak Çömlek atölyesinin birleşerek kurduğu Avanos Ev Kadınları Kooperatifinin yaklaşık 4 ay önce üretimine başladığı yemek takımlarının yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Ülkemiz genelinde piyasada satılan bir çok çini yemek takımına nazaran beyaz çanak üzerine bire bir el işlemesi yapılması itibariyle farklılık arz eden yemek takımlarının bin 500 TL başlayan fiyatlarla satışa sunulduğunu söyleyen Çanak Çömlek Ustası Şaban Topuz, Avanoslu ev kadınlarının marifetli ellerinden çıkan ürünlerin önümüzdeki günlerde daha da çeşitlendirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Ev kadınlarının ailelerine ekonomik katkı sağlaması amacıyla başlatılan kooperatif çalışmaları ile birbirindin ilginç ve bir o kadar güzel çini ürünlerin ortaya çıkarıldığını ifade eden Topuz, “İlçemizdeki çanak çömlek atölyelerimizin birleşmesi ile kurulan Kooperatifimiz sayesinde onlarca ev kadınımız hem aile bütçelerine katkı sağlayabiliyor, hem de boş vakitlerini değerlendiriyor. Hayal dünyalarını da yansıttıkları ürünler çanak çömlek atölyelerimize gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Örneğin piyasadaki serigraf baskı yemek takımlarından ziyade bire bir ev hanımlarımızın el işi, göz nuru ürettikleri çini yemek takımlarımız son zamanlarda büyük ilgi görüyor. Bin 500 TL den başlayan fiyatlarla satışa sunduğumuz bu ürünümüz bulaşık makinesinde de rahatlıkla yıkanabiliyor. Bin 100 derecedeki fırında pişirilerek ortaya çıkarılan tabakların üzerine yapılan sır ve deseni başka yerde bulmanız neredeyse mümkün değil. Yere düşüp kırılmadıkça yıllarca ev hanımlarının evlerinde, sofralarında kullanabilecekleri bu yemek takımlarımızın işçiliğini ve özenle hazırlanmış çanak tabağını görenlerde buna hak veriyor” dedi.