Kurban Bayramı yaklaştı. Bayram denilince akla ilk gelen akraba ziyaretleri, kurulan sofralar, yenen tatlılar, börekler ve fazlaca tüketilen kurban etleri…

Bu bayramının sağlınızı olumsuz etkilemesine izin vermeyin.

Kurban Bayramımızı daha sağlıklı geçirebilmek için beslenmemizde dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar var:

> Kurban bayramı boyunca kırmızı etin tüketim miktarının artmasından dolayı özellikle kalp-damar hastaları, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastaları ve hiperlipidemisi olan bireyler bu dönemde kırmızı et tüketimi konusunda dikkatli olmalıdır.

> Kurbanda yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden tüketilmesi midede hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Özellikle mide rahatsızlığı olan bireyler eti en az 24 saat bekletmeden tüketmemelidirler.

> Etin her ne kadar yağları ayrılsa da kırmızı etin yağ içeriği yüksektir. Bu nedenle kurban bayramının geleneksel yemeği olan kavurma yapılırken ekstra yağ eklenmemeli, etin kendi yağı ile pişirilmelidir.

> Etin içerisindeki demirden maksimum ölçüde yararlanabilmek için yanında mutlaka limonlu bir salata tüketilmeli, C vitamini demirin emilimi artırmaktadır.

> Bayram sabahı hamur işleri, ağır kızartmalar, salam-sucuk-sosis gibi işlenmiş besinleri içeren bir kahvaltı yerine peynir-yumurta, bol sebze içeren veya süt ve meyveden daha hafif bir kahvaltı tercih edilmelidir.

> Bayram ziyaretlerine aç karna gitmemeye özen gösterilmelidir. Evden çıkmadan yoğurt, meyve, çorba, salata gibi düşük kalorili yiyeceklerden tüketilmelidir.

> İkram edilen her şeyi yemek zorunda olmadığımız unutulmamalıdır.

> Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. 1 dilim baklavanın da yaklaşık 300 kalori olduğu unutulmamalıdır.

> Bayram süresinde mümkün olduğunda et öğle yemeklerinde tercih edilmeli, akşam yemeklerinde ise hafif bir sebze yemeği tüketilmelidir.

> Yürüyüş yapma fırsatı bulunduğunda mutlaka günde en az 30 dk yürüyüş yapmaya gayret gösterilmelidir.

> Günde en az 2.5 litre su mutlaka tüketilmelidir.

Herkese mutlu ve huzurlu bir bayram diliyorum.

Diyetisyen Elif ŞAKACI

Bilgi ve randevu için 0 545 308 05 50 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Adres: Emek Mahallesi, Milli İrade Caddesi (Kayseri Caddesi), Kanguru Kreşi Yanı, No:83/8 Merkez/Nevşehir