Klasik Keyifler (KK), günümüzde Mustafapaşa’da Kapadokya Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan restore edilmiş bir Osmanlı medresesinin, tarihi duvarlarına sırtını dayayarak müzisyenleri “beraber çalışmaya” ve “beraber müzik yapmaya” çağırıyor...

Profesyonel müzisyenler ve ilham veren genç yetenekler, çevre bölgeden geniş dinleyici kitlesinin de katılımıyla beraber, mağaralarda, gizli avlularda, müzelerde Kapadokya’yı dünyanın mucizelerinden biri yapan muhteşem alanlarda hem ders yapacaklar hem de beraber çalacaklar​

Kapadokya Müzik festivali bu sene Ankara-merkezli Goethe Institute ve Institut Francais Turquie, ABD merkezli bir STK olan ve müzikal değişim programlarına odaklanan Chamber Music Exchange (CME), Magen Maxim Music Management, Kapadokya Üniversitesi’nin, Karakuş’un, bölgenin butik otellerinden Museum Otel, Seraphim Cave Otel, Hanedan Cappadocia Suites'in sponsorlukları ve çeşitli düzeyde katkıları ile gerçekleşiyor. Festival KK müzisyenlerinden oluşan bir ekip tarafından organize ediliyor ve 250 üyeli kar amacı gütmeyen bir STK olan Klasik Keyifler Müzik Derneği tarafından destekleniyor.

KK, geleneksel ve eklektik klasik müzik konser programlarını bir arada sunma geleneğini bu sene de sürdürüyor. Deneyimli profesyonelleri genç müzisyenler ile birlikte çalmaya davet ediyor. Bu sene katılacak müzisyenler arasında yurt dışında başarılı kariyerlerini sürdüren kemancı Kıvanç Tire, (KK’nin ilk öğrencilerindendir) Gewandhaus Orkestrası’nın bir üyesidir, Bavyera Radyo Senfoni Orkestrası’ndan çellist Dorukhan Doruk, Duisburg Filarmoni Orkestrası’nın başkemancısı ve Folkwang University of Arts, Essen hocalarından Önder Baloğlu gibi başarılı Türk müzisyenler var.  Önder aynı zamanda KK’nin sanat yönetmenlerinden biridir ve festivale Almanyadaki yaylı dörtlüsü Quart.essence ile birlikte katılacaktır.

Ayrıca yine Türkiye’den kendini oda müziği kültürünü geliştirmeye adamış genç nesil müzisyenlerden, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası üyesi, Begoa Ensemble ve Trio Ba’nın kurucularından çellist Gökhan Bağcı, (kendisi aynı zamanda KK’nin sanat yönetmenlerindendir), Fullbright burslu ve Mimar Sinan Üniversitesi hocalarından çellist Gözde Yaşar, Yaşar Üniversitesi hocalarından ve Semplice Quartet’in üyelerinden viyolacı Pınar Dinçer onlara katılacak.

Bu ekibe yurtdışından, en iyi solo CD için “Echo Klassik Prize” ödüllü Alman kemancı Rebekka Hartmann, Leipzig F.Mendelssohn-Bartholdy Müzik Yüksek Okulu’ndan Rus virtüöz ve tanınmış pedagog viyolacı Tatjana Masurenko, viyola solisti ve BBC Orkestrası’nın eski viyola grup şefi Ruşen Güneş, Janos Starker’in öğretici asistanı ve yenilikçi pedagog Ithaca College NY’den çellist Elizabeth Simkin, KK’nin kurucusu, Audubon String Quartet ‘in eski üyelerinden kemancı Ellen Jewett katılacak. Ellen’in solo keman için Türk bestecilerinin eserlerinden oluşan CD’si önümüzdeki sezon Naxos’dan yayınlanacak.

Dore Müzik ve Notacini’nin değerli sponsorluğu sayesinde KK bu sene her biri özel uluslararası kariyere sahip bir grup piyanist de ağırlayacak. Bunların arasında Cornell Üniversitesi profesörlerinden, sayısız besteci ile çalışmış, bu sıralar Naxos için yeni yazılmış piyano konçertolarının kayıtlarını yapmakta olan Xak Bjerken, Avrupa’da tanınmış Letonyali solo piyanist ve oda müziği sanatçısı Lauma Skride, Moskova Konservatuarı’ndan Üstün Başarı derecesi ile mezun olmuş, Begoa Ensemble ve Trio Ba’nın kurucularından Başar Can Kıvrak, İTÜ MİAM hocalarından mühendislik ve müzik gibi iki üniversite diplomalı Jerfi Aji, çağdaş müziğin savunucularından Avrupa ve ABD’de devamlı performansları olan Fransız piyanist Yannick Rafalimanana, Folkwang University of Arts, Essen’de klavsen ve tarihi performans hocası, Henle, Schott ve Amadeus gibi önemli edisyonlarda editörlük yapan, tanınmış ve beğenilen klavsenci Wolfgang Kostujak gibi isimler var.

Bolşoy Tiyatrosu arp solisti, Salvi Harps sanatçısı Sasha Boldachev festivale farklı bir renk getirecek.

KK olarak müzikal literatürü yorumlamalarımızla geçmişe giderken, günümüzü de unutmamak gerektiğine de sıkı sıkıya inanıyoruz. Bestecilerin yeni eserler yaratmaları için desteklenmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden Besteciler Kazanı bu sene de devam ediyor. Colombia Üniversitesi öğretim üyelerinden Guggenheim Fellowship ödülü kazanmış Mahir Cetiz, geleneksel müzikal enstrümanları elektroakustik müzik ile birleştiren çok yönlü besteci Mehmet Can Özer, eserlerinde Türk makamları üzerine yoğunlaşan ve şiir, dram ve ritüeller arasındaki bağlantıları inceleyen Onur Türkmen gibi bestecileri bu kazanı kaynatmak üzere festival davet ettik.

İletişim:

T:  +90 554 692 89 82 İkizdere Sk. 6/5 GOP Çankaya-Ankara/Turkey

[email protected]       www.klasikkeyifler.org