Temmuz sıcağının ortalığı kasıp kavurduğu şu günlerde tarih ve tabiatla iç içe bir tatil planlayanları Nevşehir’e davet ediyoruz. İç Anadolu Bölgesi’nin tarihi ve tabii güzellikleriyle öne çıkan şehirlerinden biri Nevşehir. Peribacaları ve kaya evleri tarihle iç içe geçmiş birer açık hava müzesi.

Ayrıca Roma, Bizans, Selçuklu, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma tarihi esere ev sahipliği yapan şehir, mutlaka görülmesi ve sindire sindire gezilmesi gereken illerimizden biri. Elbette Nevşehir'e gitmek için çok sebep var ama sizin için biz onlardan 10 tanesini seçtik.

1. Paşabağı Vadisi

 Nevşehir ve Göreme milli parkının içinde bulunan Paşabağı Vadisi, Kapadokya bölgesindeki en karakteristik alanlardan. Vadi, peribacalarının en güzel kareler verdiği noktalardan biri. Bir zamanlar keşişler peribacalarının içini ve üst bölümlerini inziva amaçlı kullandıkları için vadinin diğer bir adı da Rahipler Vadisi’dir.

2. Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir-Niğde karayolu üzerinde bulunan Derinkuyu Yeraltı Şehri büyük bir topluluğa ev sahipliği yapmış. Miladi 2. asırda putperest Romalıların zulmünden kaçan ilk Hıristiyanlara ev sahipliği yapan şehir, 8 katlı. Yerin 85 metre altında kurulan şehirde mutfaktan ahıra, su kuyusundan misyoner okuluna kadar pek çok bölüm mevcut.

3. Ortahisar Kalesi

Tarihi MÖ 1500’lere kadar uzanan Ortahisar Kalesi; Etiler, Frigyalılar, Likyalılar ve Perslerin dönemlerine tanıklık etmiş. Yine Roma ve Bizans hâkimiyetine girmiş. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra da Selçukluların… 1916 yılında kasaba olan Ortahisar ve kalesi Kapadokya’da turizme ilk açılan yer olarak biliniyor.

4. Göreme Açık Hava Müzesi

Miladi 4. asırdan 7. yüzyıla kadar yoğun bir manastır hayatına ev sahipliği yapan müze, kayalara oyulmuş bir yerleşim yeridir. Kayaların içindeki oyuklara kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma alanları inşa edilmiş. Vadi şeklindeki bu tarihi yerleşim yeri, 1985’ten bu yana UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Göreme Açık Hava Müzesi’nin içinde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gibi tarihi eserler mevcut.

5. Sarı Han

Nevşehir’in Avanos ilçesinde yer alan Sarı Han, Selçuklu Sultanı II. İzzettin Keykavus zamanında 1249 yılında yapılmış. 2000 metrekarelik bir alanı kaplayan eserin yapımında sarı, kırmızı, pembe ve açık kahverengi taşlar kullanılmış. Sultan hanları şemasına göre inşa edilen eser, 1991 yılında yapılan restorasyonla orijinal haline getirilmiş. 

6. Hacı Bektaş Veli Türbesi

Hacı Bektaş Veli, Ahmed Yesevi’nin halifesi Lokman Perende’nin talebesidir. 13. yüzyılda Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecine hizmet etmesi amacıyla gönderilmiştir. Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki katkıları oldukça mühimdir. Onun kurduğu Bektaşilik, Balkanlardan Ortadoğu’ya geniş bir coğrafyayı etkilemiştir. Bu sebeple Nevşehir’de bulunan Hacı Bektaş Türbesi sadece tarihi bir yapı değil. Aynı zamanda bir Pir evidir.

7. Damat İbrahim Paşa Külliyesi

Lale devrinin ünlü sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1726-1727 yıllarında inşa ettirilmiş. Külliyenin içinde camii, medrese, kervansaray, sıbyan mektebi, imaret, hamam ve iki çeşme bulunmakta. Şehir merkezinde bulunan cami kare planlı olup, büyük bir kubbeyle örtülmüş.

8. Uçhisar Kalesi

Kapadokya bölgesinin en yüksek noktası olan Uçhisar Kalesi’nin tarihi MÖ Roma İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Kale içinde merdiven ve gizli geçitlerle birbirine bağlanan odalar mevcut. Perslerin Kral yolu ile İpek Yolu üzerinde stratejik bir noktaya inşa edilen kale, Bizans ve Selçuklular döneminde de kullanılmış.

9. Taşkın Paşa Camii

Ürgüp bölgesinde yer alan Taşkın Paşa Camii, 14. asra tarihleniyor. Kitabesi olmadığından yapıldığı tarihi tam olarak bilemiyoruz. Cami, medrese ve iki türbeden meydana gelen cami, Karamanoğulları dönemine ait bir eser.

Taşkın Paşa Camii’nin doğusunda, Taşkın Paşa’nın türbesi bulunuyor ve bu yapı Sekizgen Kümbet olarak biliniyor. Ayrıca caminin yanında Altıgen Kümbet adında bir türbe daha mevcut.

10. Balım Sultan Türbesi

Balım Sultan Türbesi, Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nın yanındadır. Bektaşiliğin ikinci piri olarak bilinen Balım Sultan’ın türbesi Yavuz Sultan Selim’in kumandanlarından Şehsuvaroğlu Ali Bey tarafından 1519 yılında inşa ettirilmiş.

Hazırlayan: Munise Şimşek

Kaynak: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/29674/nevsehire-gitmek-icin-10-guzel-sebep