Nevşehirli olmak ve Nevşehir’e hizmet edebilmek her er kişinin işi olmasa gerek. Memleketine ve insanına layık olmakta herkese nasip olmaz. İşte Nevşehir'in en büyük geleceği ve kaderi olarak gösterilen Nevşehir NEVÜ Üniversitesinin hayaldan hayata geçmesinde maddi ve manevi büyük emeği geçen, İstanbul Nevşehirliler Derneği'nin Onursal Başkanı Nevşehirli Hayırsever İş Adamı Sayın Dr.Doğan Birgül’ün biricik kızı Refika Birgül FİB Haber Merkezinin bu günkü konuğu oldu. 

Nevşehirli hemşehrimiz Ünlü TV şefi Refika Birgül, Türkiye'nin 7 bölgesini gezeceği yeni başladığı projeleri kapsamında proğramına ilk olarak memleketi Nevşehir'den başladı.

Ve Nevşehir'in doğan gülü: "REFİKA BİRGÜL'ün Nevşehir ve Kapadokya gezisi videosunu izlemek için TIKLAYINIZ!

Dr.Doğan Birgül tarafından www.fibhaber.com a hediye edilen ve kitabını sakladığımız Refika’nın Mutfağı’nın kurucusu, değerli hemşehrimiz Refika Birgül'e başarılarılarının devamını diliyoruz.

Fairy ile "7 bölge 7 Köfte 7 Yağ" Serüveni İlk Bölüm: NEVŞEHİR

İşte yeni serimizin ilk videosu "Nevşehir" ile karşınızdayız. Türkiye'nin 7 Bölgesini gezip 7 farklı köfte tarifi ile hem memleket güzelliklerini anlatacak, hem de sadece köftenin bile bu toprakların bin bir zenginliğinden sadece biri olduğunu Fairy Türkiye 'nin katkıları ile göreceğiz. İlk durağımız Nevşehir'de Ümüş Abla ile buluştuk. Bize Nevşehir usulü bir sulu köfte yaptı ki ekipçe bayılarak yedik. Bir Nevşehirli olarak bir kez daha onur ve mutluluk duydum. Ayrıca videonun ikinci bölümü Nevşehir'de neler yapabileceğiniz de cuma günü yayında olacak onu da kaçırmayın derim" dedi.

Nevşehir'in Leziz Sulu Köfte Tarifi İkinci Bölüm...

Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Fairy ile başladığımız proje için Nevşehir'e gidip, yeni serimizin ilk bölümünde size çok güzel bir sulu köfte yapmıştık. Şimdi de gezimizin 2.bölümünde, bir kaç günlük bir tatilde Nevşehir ve Kapadokya'nın tadını nasıl çıkarabileceğinize dair çok güzel ipuçları vermek istedik. Ekipçe Peri bacaları ve seramik atölyelerini gezip, ATV turuna katıldık, kısacası biz ekipçe çok eğlendik... Umarım siz de izlerken eğlenirsiniz." dedi.

REFİKA BİRGÜL Kimdir:

Refika Birgül, İstanbul doğumlu, yemek kitabı ve gazete yazarı, Refika’nın Mutfağı’nın kurucusu, Refika’dan markasının kurucu ortağı, televizyon programcısıdır.

1980 İstanbul doğumlu şef oldukça sıcak kanlı ve cana yakın olmasıyla anılıyor. Televizyon programları ve köşe yazılarının yanı sıra sosyal medyayı da aktif kullanıyor. Instagram hesabından günlük paylaşımlar yapan şefimiz püf noktaları, deneyimleri ve yaptığı tarifleri paylaşıyor. Bunun yanı sıra sosyal sorumluluk adına hassas noktalara değinen şefimiz tam bir doğa aşığı. Instagram ile birlikte en aktif kullandığı bir diğer sosyal medya hesabı ise Youtube kanalı. Günlük olarak videolar eklediği Youtube kanalında oldukça pratik, ekonomik ve leziz tarifler hazırlıyor.

YAŞAMI:

Anne tarafından Kıbrıs, baba tarafından Nevşehirli olan Refika; aile fertlerinin doktor olduğu bir ailede büyür. İlkokulu Yeşilköy’de Hamdullah Suphi Tanrıöver İlköğretim Okulu’nda, liseyi Robert Kolej’inde bitirir. Lise yıllarında siyah beyaz fotoğrafa çok meraklıdır, karanlık odada uzun saatler geçirir. Yine o dönemde, matematik ve fiziği birleştirerek bir dans projesi hazırlar. Koç Üniversitesi’nde Psikoloji okur. Lisans eğitiminden sonra da London Business School’da liderlik eğitimi alır.

İŞ DENEYİMİ:

Üniversitenin ilk yıllarında Yavuz Turgul’un reklam ajansı Medina Turgul’da çalışırken, reklamcı olma hayaliyle okulu bırakmaya karar verir. O dönemde İstanbul depremi gerçekleşince bu kararından vazgeçer ve VoIP ( voice over internet protocol) denilen alanda kendi işini kurar ve ilk parasını da buradan kazanır. Mezun olduktan sonra IF Istanbul Bağımsız Filmler Festivali ve ardından İstanbul Kültür Sanat Vakfı (IKSV) organizasyon bölümünde çalışır. Son olarak da Özel Doğan Hastanesi’nde beş buçuk sene boyunca üst düzey yönetici ve sonrasında genel müdür olarak görev yapar.

MUTFAKLA İLİŞKİSİ:

Mutfakla ilişkisi, boyu ocak seviyesindeyken tüm aileye bol köpüklü Türk kahvesi yaparak başlar. Akdeniz mutfağını Kıbrıslı annesinden, teyze ve dayılarından; İç Anadolu mutfağını ise Nevşehirli babasından, dede, hala ve yengelerinden öğrenir. Akrabalarını görmek için gittiği Londra’da damak zevki iyice gelişir. Hep daha farklısını arar, bulamayınca da kendi yapmak ister. Matematik sevdasıyla yemeklerin algoritmasını çıkarmaya çalışır. Bir röportajında “bazı insanların dünyaya sevmek için geldiğine inanıyorum. Ben onlardanım. Yemek yapmak da bu sevgiyi gösterme halinin basit bir şekilde vücut bulması aslında” diyor.

KİTAPLARI:

Nisan 2010’da çevirisini de kendisinin yaptığı Refika’nın Mutfağı/Cooking New Istanbul Style ingilizce/türkçe olarak çıkar. İlk baskı 1,5 ayda tükenir.

“Refika’nın Mutfağında Pişen Kitaplar” projesi kapsamında yine Boyut Yayıncılık tarafından basılan, Nursen Doğan’ın yazdığı “Bulgurun Halleri” kitabı da bugün raflardaki yerini koruyor.

Ağustos 2013’te ‘’Nar’lı Tarifler’’ kitabıyla bereketin, kudretin doğanın güzelliğinin bir meyvede birleşmiş hali olan nar ile birbirinden lezzetli 24 tarifi okuyucularla buluşturur.

2015 yılında NTV’de izlenme rekorları kıran ‘’Hızlı Tarifler’’ programında 10 dakikada yaptığı inanılmaz lezzetli yemeklerin tariflerini derleyerek ‘’Refika’dan Hızlı Tarifler’’ kitabını çıkarır. Bu kitapla çeşitli sebeplerden yemek yapmayan herkesi mutfağa sokmayı hedefler ve yemek yapmaktan keyif almayı, aslında yemek yapmak için evde bulunan basit malzemelerin yeterli olduğunu öğretir.

Mart 2016’da ‘’Fissler ile Düdüklü’nün Sihirleri’’ adlı kitabını çıkartır. Pratik ve bir o kadar da lezzetli tariflerin bulunduğu bu kitapla yıllardır yaygın olan ‘‘Düdüklü tencere patlar.’’, ‘’Düdüklü tencere ile sadece uzun süre pişen yemekler yapılır.’’ önyargılarını kırmayı hedefler. Düdüklü ile aslında tatlısından ana yemeğine kadar tüm lezzetlerin pişirilebileceğini kanıtlayan birbirinden lezzetli tariflerini okuyucusuna sunar.

GAZETE YAZILARI:

Mayıs 2010’dan beri Hürriyet Cumartesi ekinde mevsime uygun Türk mutfağından tarifler vermeye ve fikir yazıları yazmaya devam eder.

REFİKA’NIN MUTFAĞI ATÖLYESİ:

Refika İstanbul’da Kuzguncuk’ta oturur. Kitabı çıktıktan sonra bir mutfak atölyesine ihtiyaç duymaya başlar. Kuzguncuk’ta, Rum mimar Simotas tarafından yapılan ve 30 yıldır uykuda olan binada uzun süren bir tadilata girişir. Hayalinde “her metrekaresinde farklı bakış açılarının ve meslek gruplarının yer aldığı, farklı bir iş disiplinin hüküm sürdüğü, özellikle ilk işini kuran insanlara bir kuş yuvası niteliğinde olan bir bina ve mutfak atölyesi” olduğunu söyler. Bugün Simotas Binası’nda reklamcı, heykeltıraş, fotoğrafçı gibi farklı meslek gruplarından insanlar birlikte çalışıyor.

TV PROGRAMI:

2011 Ekim’de, Kuzguncuk’taki kendi mutfak atölyesinde Arçelik’le Mucize Lezzetler adlı yemek programını hazırlamaya başlar. Mucize Lezzetler; Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından en iyi görsel medya alanında, Boğaziçi Üniversitesi Gastronomi ve Degutasyon Kulübü (BuGusto) tarafından yılın en iyi yemek programı ödülüne layık görülür. Refika, 2013 Time Out İstanbul Yeme İçme Ödülleri’nde En İyi Tv Şefi alanında ödül alır.

2015 yılında Refika’dan Hızlı Tarifler adlı yemek programıyla 10 dakikada hem lezzetli hem de çok pratik tarifleri izleyicileriyle paylaşır. Hızlı tarifler; Turizmin Geleceği Platformu tarafından Yılın En İyi Yemek Programı Kategorisinde 1.lik ödülü alır.

REFİKA’DAN:

Çok kıymetli zanaatleri ve zanaatkarları korumak adına 2013 yılında Bahar Kitapcı ile Refika’dan markasını kurdu. İnternet üzerinden ( www.refikadan. com) satış kanalı ile el emeği göz nuru ürünleri evlere taşımaya devam ediyor.

Kendi deyimiyle en büyük düşü bir Fransız’ın evinde lahmacun yaptığı günü görebilmek olan Refika, bugün Kuzguncuk’taki atölyesinde her hafta Hürriyet Cumartesi ekinde yazı yazmaya, atölyeler düzenlemeye, Refika’dan markası için çalışmalar yapmaya devam etmektedir.