Merhaba, Sizlere son zamanlarda adını sıklıkla duymaya başladığımızMatcha Çayından bahsetmek istiyorum.

Matcha aslında bildiğimiz yeşil çayın toz haline getirilmiş hali Toz haline gelen yeşil çay daha yoğun hale geçtiğindennormal yeşil çaya göre etkisi daha yüksek olmakta. Hatta yapılan çalışmalar 1 bardak içilen Matcha çayının yaklaşık 8 bardak yeşil çaya eş değer olduğu söylenmekte.

Peki nedir bu Matcha çayının faydaları ?

  • Matcha içerdiği yüksek klorofil sayesinden yeşildir ve bu sayede A, C, E vitamini ve bir çok minerali içerisinde bulundurur.
  • Bu vitamin ve mineraller sayesinde antioksidan kapasitesi çok yüksektir, bağışıklığı güçlendirir.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Yaşlanmayı geciktirir ve hafızanın güçlenmesinde etkilidir.
  • Metabolizmayı hızlandırır ve kilo kaybına destek sağlar.

Matcha çayı nasıl hazırlanmalı ?

Matchanın hazırlanmasında suyun sıcaklığı ve çayın köpürtülmesi önemlidir. Köpürtme için yöresel bambu whiskkullanılmakta. Fakat bambunuzun olması şart değil, evde blender ile veya süt köpürtücü ile de köpürtebilirsiniz.

Matchayı hazırlarken sıcak su kullanılması gerekiyor, çay içtiğimiz sıcaklık yeterli olacaktır (kaynayan suyu olmasın). Matcha çayı zaten toz halde olduğu için bir demleme gerektirmemekte, sıcak suyun içerisine koyduğunuz matchayı köpürterek içebilirsiniz. Ayrıca tüketeceğiniz çayları güvendiğiniz yerlerden almanız önemli.

Matcha kafein içeriği yüksek bir çay olduğundan tüketimini abartmamak gerekiyor. Hamilelerin ve emziren annelerin bu çayı kullanmaması gerekiyor. Sağlıklı bireyler ise günde 2 kere 1’er çay kaşığı eklemmiş matcha çayını tüketebilirler.

Diyetisyen Elif Şakacı