Özbaşak Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Murat AKBUDAK Kurban Bayramı tatili ve okulların kapalı olması nedeni ile şehir dışına çıkacaklar için Haber Sitemize kısa bilgiler vermiştir.

Hava sıcaklığının 35 derece ve üstüne çıkan hava şartlarında gerek aracın durumu gerekse kullanılan yol asvalt durumuna dikkat edilmelidir. Araç kullanan Sürücülerin yazlık için yola çıkması ve bayram tatili bölgesel yerlere giderken maalesef trafik kazalarını artırmakta birçok ailenin de tatili zehir olmaktadır.  Bu nedenle;

Aşırı sıcaklar insanın anatomik yapısında ve özellikle beyninde önemli değişimlere sebep olur. Sıcak dolayısı ile beyin damarları genişler Sıvı ve Kan Elektrolit kaybı sonucu kan akışı değişir. Bu durum beyin metabolizması ve fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bu değişimler sonucu bazı Baş Ağrısı, Baş Dönmesi, Uyku Basması,  Halsizlik, Tansiyon değişikliği, dikkat ve Konsantrasyon Bozulmaları, İşitme ve Görme kalitesinde azalma sorunları yaşanabilir. Aşırı Algılamalar ve tepkisel olumsuz değişimler görülebilir. Bu nedenlerden dolayı Yaz günün de trafiğe çıkarken daha dikkatli ve sabırlı olmamız gerekmektedir.  

Yaz Aylarında sabah erken saatleri ve İkindi sonrası tercih edilmeli Öğle arası dinlenilmelidir.

Yola çıkarken yağlı ve Ağır Yemek yenmemelidir. Değişik Sulu gıdalar Sebze ve Meyveler Salatalar veyahut kahvaltı tarzı tercih edilmelidir.

Yolda araç kullanırken bir şeyler atıştırmak doğru değildir.

Tatile giderken 200 - 250 km arasında kesinlikle 1-1,5 saatlik dinlenme ve ihtiyaç molası verilmeli. Dinlenme mola esnasında sulu gıdalar, çay ve limonata gibi aşırı soğul olmayan içecekler tercih edilmelidir.

Sürücü Rahat edeceği Keten ve Pamuklu vücudu sıkmayan yapışmayan terletmeyen kıyafetler tercih edilmelidir. Sürücü yazlık alışkanlığı olarak araç kullanırken terlik giymemeli Ayağını kavrayan Fren ve Debriyaj ta sorun olmayacak spor ayakkabı tercih edilmelidir.

Yaz sıcağının yolu bozacağı asfaltın ereceği sürüş kalitesinin bozulacağı her an akılda bulunmalıdır. Özellikle virajlara dikkat edilmelidir.

Araç Klima Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde neredeyse tüm otomobillerde standart donanım haline gelen klima, gücünü bir kayış yardımıyla motordan alan kompresör, klima gazını taşıyan borular ve klima radyatöründen oluşuyor. Klimanın çalışma prensibi, aslında evlerimizdeki buzdolaplarından farklı değil. Klimanın içindeki soğutucu gazın soğuması ve basıncının düşmesi sonucunda iç mekâna yollanacak havanın ısısı düşüyor.

Otomobil klimalarının verimli çalışabilmesi için sistemdeki gazın kontrolünün mutlaka yapılması gerekiyor. Otomobil kullanmayı konforlu ve güvenli kılan klima sistemlerinde uzun süre kullanılmaması ya da sistemdeki kaçaklar nedeniyle görülebilen klima gazı eksilmesi, sisteme bağlanan özel sayaçlar yardımıyla birkaç dakikada tespit edilebiliyor.

Yaz aylarında otomobilin saatlerce sıcak altında kaldığı durumlarda, kabin içinde sıcaklık dayanılmaz hale gelir. İlk etapta otomobilin içindeki sıcak havanın dışarı atılması için camların açılması gerekir. Klima açılıp sıcaklık düşmeye başlar ve bir müddet sonra klimanın ayarı iç sirkülâsyona alınmalı. Klimanın ilk çalıştırılması sırasında otomobilin yüksek devirlerde kullanılmasından kesinlikle kaçınılmalıdır.

Polen Filtresi mutlaka değiştirilmeli,

Gaz seviyesi kontrol edilmeli. Filtrenin üzerindeki küçük pencereden gaz akışı ve hava kabarcığı olup olmadığına bakılmalı. Akış sürekliyse problem yok demektir; ancak gazın içinde hava kabarcıkları varsa, gaz dolum zamanı gelmiştir,

Gaz azalmışsa klima sık sık çalışıp durur, gaz yoksa hiç çalışmaz,

Sürekli soğutma çalıştırmaktansa, içerisi istenildiği kadar soğuduktan sonra sadece içerideki hava devridaim ettirilmelidir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur,

Klima kullanılmaya başlanacağı sıcak aylardan önce kondanser peteklerindeki kışın biriken çamur temizlenmelidir. Böylece soğuma daha kolay gerçekleşecektir.

 Havadaki nemin az veya çok oluşu, aracın rengi, yolcu sayısı, camların renkli veya renksiz oluşu klimanın verimini etkiler.

Klima çalışırken motor sıcaklığı daha fazla artar. Bu nedenle motor soğutma devresi daha sık kontrol edilmelidir.

Yoğunlaştırıcı ve radyatörün temizlik durumu sık sık kontrol edilmeli ve önüne herhangi bir ekran koymamalıdır.

Klima çalışırken aracın altına akan sudan endişelenmemelidir. Bu su buharlaştırıcıda yoğunlaşan havanın neminden kaynaklanmaktadır.

Yılda bir kez klima sistemini ve soğutucu gaz şarjını kontrol etmek gerekir.

Özbaşak Sürücü Kursu ailesi olarak Yolculuk yapacak herkese kazasız iyi yolculuklar ve tatiller dilerim.